IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Христова: Дефицитът във Фонд "Пенсии" вече е 11 млрд. лева

Как ще бъде гарантирана устойчивостта на социалната система, коментира бившият социален министър

15:04 | 16.06.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През 2023 г. дефицитът във Фонд "Пенсии" вече е около 11 млрд. лева, което е много сериозна сума. Напрежението и тревогата около финансовата устойчивост на пенсионната система стават все по-големи. За последните десет години дефицитът в нея се е увеличил два пъти. Този коментар по БНР направи бившият социален министър Христина Христова.

Тя не скри тревогата си заради напрежението и проблемите около пенсионната система, въпреки че пенсиите на два милиона и 300 хиляди души в България стават все по-големи с всяка изминала година.

След новото удължаване на държавния бюджет за 2022 г. пенсиите ще бъдат увеличени с 12% от 1 юли по швейцарското правило по Кодекса за социалното осигуряване. Според нея въпреки увеличението за голяма част от пенсионерите пенсиите не стигат за осигуряване на добро качество на живот.

Христова предупреди, че дефицитът расте, а осигурителните вноски на работещите стигат наполовина за изплащане на пенсиите. „Въпреки че намалява, инфлацията продължава да е на много високо ниво. Намалява покупателната способност и трябва да има някакво покриване", настоява Христова.

По думите ѝ след бюджет 2023 г. веднага трябва да се пристъпи към бюджет 2024 г. „Ще видим какви резерви ще се търсят. Дефицитът е голям, а необходимостта от финансови средства за пенсии за годината се покрива с половината от бюджета. Пенсионно-осигурителните вноски на работещите хора трябва да стигнат за пенсиите следващия месец, само че те стигат наполовина. Това е голям проблем“, коментира бившият социален министър.

Що се отнася до търсенето на резерви, Христова смята, че може да се потърсят няколко милиарда в заложените капиталови разходи, които са доста големи и едва ли ще се изпълнят.

Бившият социален министър настоява много внимателно да се борави с държавните финанси. Христина Христова припомни, че от 1 юни се направиха големи промени в системата за социално подпомагане. По думите ѝ трябва да се гарантират и другите социални плащания, защото хората разчитат на тях.

"Системата за социално подпомагане не е онова спасение и опора за хората, които не могат да се справят сами. Държавата не може да ги остави в такова положение", заяви тя.

Според нея спорът за обезщетението за майчинство за втората година е много голям. „Това е обезщетение, което да замести доходите от труд. Най-ниската цена на труда в България е минималната работна заплата, затова нека обезщетението е колкото минималната работна заплата", е мнението на Христова, която отбеляза, че дебатът е принципен и решението зависи от възможностите на бюджета.

Тя подчерта, че дебатът за минималната заплата, която в момента е 780 лева, става още по-голям, но трябва да се внимава с решаването на този въпрос и да има колективно трудово договаряне, като се спазва европейската директива от социалните партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още