IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще запорират на границата пари на длъжници, ако носят в брой над 30 хил. лева

Депутатите ще имат три дни, за да направят корекции за промени във Валутния закон между първо и второ четене

16:52 | 08.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Митничарите ще могат да задържат парите на хора, които при преминаване на границата за страни извън ЕС носят със себе си суми в брой над 30 хил. лв., но имат задължения към хазната за над 5 хил. лв. Митничарите са задължени да съобщят за нарушението в НАП, като приходната агенция може да поиска запор над тях, за да може с част от средствата, или с всичките, да се покрият дълговете на собственика им към държавата. Това предвиждат промени във Валутния закон, приети на първо четене от депутатите в петък.

Поправките в този закон са част от пакета законодателни промени, които трябва да бъдат приети, за да получи България парите от втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост до края на годината.

Със 117 гласа “за” народните представители приеха на първо четене промените, като подкрепата дойде от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, ДПС и БСП.

Депутатите ще имат три дни, за да направят корекции за промени във Валутния закон между първо и второ четене.

Людмила Петкова, директор на дирекция “Данъчна полиция” във финансовото министерство, поясни, че законът е във връзка с регламент и препоръка от Европейския съюз.

“По отношение на задържането на паричните средства в 30 дневен срок, компетентните митнически органи могат да задържат паричните средства, когато не са оповестени с декларация. Във формуляра се попълват мотиви и фактори, поради които митническите органи задържат финансовите средства, тоест не могат временно да се отнемат паричните средства без посочване на причините”, обясни тя в отговор на коментари от депутати, че се дават прекалено много правомощия на митническите органи.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ настоя да се има предвид регламента от ЕС, но само ако европейското законодателство го предвижда. Той напомни, че депутатите от бюджетна комисия, без тези на „Продължаваме промяната“, са преценили, че проектът не е добре написан и текстът трябва да се прецизира.

От “Възраждане” се обявиха против закона, защото според тях самоинициативно органите могат да задържат финансовите средства. Според лидера на партията Костадин Костадинов липсват конкретни критерии, въз основа на които ще се задържат средства.

От левицата настояват срокът от 30 дни да се преосмисли.

Людмила Петкова уточни, че отнемането на превозно средство ще става само при неправилно подадена декларация и съмнения, че паричните средства ще се използват за престъпни намерения.

При доказване на хипотези, че те ще се използват за пране на пари или контрабанда, на контрол ще подлежат не само суми над 10 хиляди евро, но и по-малки. По думите ѝ, целта на промените е да се спази духът на закона.

Предвижда се режимът за пътувания със суми в брой към трети страни да е по-строг, защото страната ни няма споразумения за обмен на данни за длъжници, за разлика от държавите-членки на Евросъюза.

Остава задължението – който пренася през границата, независимо от това за къде пътува, над 10 хил. евро или равностойността им в друга валута, да ги декларира на митницата. Парите могат обаче да бъдат конфискувани, ако притежателят им не може да докаже законния им произход. Когато обаче той посочи източника на притежание на средствата, ще получи само глоба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още