IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата мантра на криптоинвеститорите: Един биткойн си е един биткойн

Идеята е, че няма особено значение каква е цената на монетата, тъй като снабдяването е фиксирано и това, поне на теория, служи като спасителен пояс за цените

16:23 | 26.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Виртуални пари, дигитално злато, убежище от инфлацията, необвързан актив, съхранение на стойност: това са фрази, използвани някога от почитателите на биткойна, за да опишат добродетелите на криптовалутата. Новият наратив? Един биткойн си е един биткойн.

Това е изразът, който се върти из Twitter през последните дни - 1 BTC=1 BTC. Идеята е, че няма особено значение каква е цената на монетата. Снабдяването е фиксирано и това, поне на теория, служи като спасителен пояс за цените в дългосрочен план, пише Bloomberg.

„Изводът е, че биткойнът евентуално ще стане разчетна единица, така че просто се фокусирайте върху абсолютния брой биткойни, който притежавате днес“, коментира Джошуа Лим, бивш ръководител на подразделението за деривати на Genesis Trading.

Всеки, който обръща внимание на криптопазара, е запознат с множеството роли, играни от биткойна през годините. Неговите почитатели, преди 2022 г., прилагаха различни наративи за монетата, включително и че би могла да замени златото или че е страхотно убежище от инфлацията. Повечето от тези твърдения изгоряха тази година със срива на цените на фона на затягането на паричната политика. Биткойнът загуби приблизително 60% от стойността си тази година и се търгува под 19 хил. долара през последните дни. Това е значителен спад от пика от близо 69 хил. долара в края на 2021 г.

Когато пандемията избухна за първи път, криптоинвеститорите прегърнаха идеята, че благодарение на ограниченото снабдяване биткойнът може да играе ролята на убежище от увеличаващите се цени. Но натискът на потребителските цени остава налице, а цените на повечето криптовалути се сриват. Мнозина наблюдатели отбелязват, че инвеститорите търсят нов наратив за пазара на дигитални активи. Twitter е пълен с публикации, тръбящи, че от значение е само уравнението „един биткойн е равен на един биткойн“.

Според Илан Солот от Tagus Capital наративът за биткойна като защита срещу инфлацията е бил неправилно разбран. Неправилно е да се мисли за него като за запазване на стойността на биткойна, докато другите цени хвърчат нагоре. „Наративът никога не е бил в действителност, че биткойнът следи инфлацията“, коментира той и обяснява: „Биткойнът бе убежище срещу безотговорното печатане на пари от централните банки“.

И все пак не може да се каже, че най-непримиримите криптоинвеститори са разубедени. Процентът биткойни, които не са били местени от дигитални адреси през последната година остава стабилен – на 68%, като в момента метриката е на най-високото си равнище от 2014 г. насам, показват данни на FRNT Financial Inc.

Биткойнът все още е оплетен в макросредата си и все още не може да скъса корелацията с рисковите активи, коментира Стефан Улет, главен изпълнителен директор на FRNT. 

„Наративът има тенденцията да следва пазара по-често, отколкото обратното“, казва той. „Когато нещата са свързани, един начин да се погледне на ситуацията е, че става въпрос за едни и същи стратегии за търговия. В крайна сметка налице е нарастващ и значителен процент от притежатели на биткойни, които никога няма да продадат своите биткойни, както и тези, които ги използват за комерсиални цели. В даден момент биткойнът ще започне да се държи различно от рисковите активи, но очевидно това все още не се е случило“, посочва още Улет.

И все пак е очевидно, че другите наративи на биткойна не са се потвърдили, казва Питър Малук, президент на Creative Planning. „Вече знаем, че криптовалутите не са убежище от инфлацията, това вече ни е доказано“, казва той и допълва: „Това е една голяма, голяма спекулативна игра за всеки, който се интересува да я играе“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 1 година
само Късия лъже повече от биткойнаджиите ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още