IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смъртоносният сезон на Еверест насочва вниманието към рекордните разрешителни за изкачване

Климатичните промени променят преживяванията при изчакването до най-високата точка в света

18:51 | 11.06.23 г.
Снимка: Adeel Halim/Bloomberg News
Снимка: Adeel Halim/Bloomberg News

Малко преди да стигне връх Еверест австралийският инженер Джейсън Кенисън казал на майка си в обаждане във FaceTime, че ще се видят, когато се прибере. 

Той осъществявал мечтата на живота си да застане на върха на света и да набере средства за любимата си благотворителна организация "Травми на гръбначния стълб Австралия". 

Но видеообаждането било последният път, в който Джил Кенисън видяла сина си жив. При слизането си от върха 40-годишният мъж бил застигнат от височинна болест и починал, пише ВВС. 

Кенисън е една от 12-те потвърдени жертви в пролетния сезон на изкачванията, един от най-смъртоносните през последните години. Той завърши неотдавна, но петима алпинисти остават в неизвестност. Жертвите вече надхвърлиха 11-те изгубени живота през 2019 г., когато пренаселеността на живописния, но коварен терен беше показана в популярна снимка на дълга опашка към върха. 

Жертвите тази година попаднаха в капана на вечните рискове при изкачването на Еверест - трима шерпи загинаха при падане от глетчер или лед, а други се разболяха като Кенисън. 

Но големият брой на загиналите отново насочи вниманието към пренаселването след рекордните разрешения за изкачване, издадени в Непал, и задълбочи притесненията заради последиците от климатичните промени върху планината. 

Задръствания

Местните жители в Непал, най-известната отправна точка за алпинистите, отдадоха безпрецедентните 900 разрешения на натрупаното търсене от пандемията. 

Толкова много хора подлагат на натиск "задръстванията" по маршрутите за катерене, казва пред Ройтерс Гарет Мадисън от базираната в САЩ компания Madison Mountaineering.

Образуват се опашки, когато алпинистите трябва да се вместят в прозорец с благоприятно време, за да стигнат до върха. Те трябва да избягват струийни течения или тесни ивици силни ветрове в горния слой на атмосферата. Опашки може да се образуват и заради неопитни или неподготвени катерачи. 
Изключително разреденият въздух на върхове над 8000 м затруднява дишането и катерачите често използват кислородни бутилки, за да оцелеят, но задръстванията подлагат на натиск наличностите. 

Високото надморско равнище може да накара тялото да произвежда прекомерно течности и да предизвика поддуване на белите дробове и на мозъка. Това може да доведе до умора, затруднено дишане и загуба на координация. 

Ейдриън Балинджър от базираната в САЩ Alpenglow Expeditions, която води катерачи от страната на Китай, казва, че някои компании от страната на Непал водят алпинисти на Еверест, дори когато нямат достатъчно опит, за да преминат през зоната на смъртта. 

Експедициите до Еверест са голям източник на приходи за Непал, чието правителство често е критикувано от някои западни алпинисти, че позволява на всеки, който плати таксата от 11 хил. долара, да получи разрешение за изкачване. Правителството отрича. 

Освен за разрешително всеки катерач харчи поне 26 700 долара на експедиция в Непал, включително такси за разрешително, газ, храна, водачи и транспорт, казват шерпи. 

Юбараж Кхативада, директор на агенцията по туризъм на Непал, отхвърли критиките за броя на издадените разрешения. Миналия месец той заяви, че екип от лекари и представители на правителството ще бъдат позиционирани в базовия лагер на Еверест за първи път, за да управляват дейностите по катеренето през целия сезон. 

"Тревожим се за тяхната безопасност и сме добре подготвени да се справим с множеството, като разпределим исканията за катерене на върха дотогава, докато прозорецът с хубаво време позволява, за да сме сигурни, че катеренето ще премине възможно най-гладко", коментира Кхативада пред AFP. 

Лукас Фуртенбах, чиято базирана в Австрия туристическа компания е завела сто души до върха от 2016 г. насам, подчертава необходимостта от бързо осигуряване на кислород предвид заплахата от пренаселеност. Той допълва, че компанията му има индикатори, за да е сигурна, че клиентите ѝ никога няма да останат без кислород. Фуртенбах отбелязва, че нямат нито един регистриран инцидент. 

"Надлежната кислородна логистика е изключително важна, ако има много хора, които катерят по едно и също време. Убеден съм, че с минимални мерки за безопасност, оборудване и логистични стандарти за всички оператори можем да предотвратим много смъртни случаи, които стават днес на Еверест", коментира той пред ВВС. 

Други притеснения

Макар че тази година не са отчетени смъртни случаи заради лавини, тези събития са съставлявали около 40% от жертвите през последните години, сочат данни на The Himalayan Database.

Лавина през 2014 г. отне живота на 16 души в най-тежкия инцидент в планината в съвременната история. 

Катерачите трябва също да се борят с по-високите температури, които топят ледници и водят до образуването на езера. Учени отбелязват, че заради климатични промени температурите в Тибетското плато, където се намира Еверест, са нараснали с около 2 градуса по Целзий за 40 години от 1979 г. 

А когато снегът се стопи, ледниците губят покритието си от слънцето и ледът се превръща във вода, която се стича по склоновете, или се изпарява във въздуха заради силни ветрове, установи изследване, публикувано през 2022 г. от Института по климатични промени към университета в Мейн. 

Климатичните последици ще променят преживяването при изкачването на Еверест. Топящите се ледници може да дестабилизират и базовия лагер, който приема около 1000 катерачи и логистични екипи във връхната точка на сезона. 

Но планове за преместване на лагера бяха отменени през последно време. Миналия месец ръководители на шерпите заявиха пред ВВС, че предложенията за преместване са непрактични. 

Промяната на терена разгневи водачите, които преминават района от години. 

"Те казват, че всеки път, когато се връщат, планината изглежда различна. Там, където миналата година е имало лед, сега има вода, където е имало твърд сняг, сега той е мек", коментира ветеранът Пасанг Яндже в подкаст след пролетния сезон през 2022 г. 

Тази година беше белязана от необичаен снеговалеж, който обикновено се случва през зимните месеци, казва Анг Тшеринг, бивш председател на Непалската планинска асоциация, пред AFP. Това засилва риска от лавини, тъй като новият сняг е мек, допълва той. 

Според Фуртенбах последиците от климатичните промени изглеждат "забележителни и невиждани досега". 

"Предполагам, че през следващите пет до десет години бавно ще започнем да виждаме дали и как маршрутите за катерене на Еверест ще бъдат засегнати от глобалното затопляне", казва той пред ВВС. 

Привлекателността на върха се запазва 

Сезонът беше белязан и от драматични спасявания и крайъгълни камъни. Миналия месец непалският водач Гелдже пренесе малайзийски алпинист до долу от 8500 метра над морското равнище за шест часа. 

Отделно Ками Рита от Непал стигна върха за рекордния 28-и път, затвърждавайки репутацията си на "Мъжа от Еверест". 

А по-рано Хари Буда Магар, бивш военен, който живее във Великобритания, стигна до върха с протези на краката си. Той е първият човек в света с два ампутирани до коленете крака, който постига този подвиг. 

Нещастието и триумфът, разделени само от няколко дни, показват необходимостта от строга подготовка за покоряване на Еверест и оцеляване в най-трудните условия, казват експерти. 

"Трагедията, смъртта и драмата са основната причина хората да са привлечени от Еверест. Това е най-високата точка на планетата, но също и едно от най-опасните места на Земята. Тази комбинация привлича хората", отбелязва Фуртенбах. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 11.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още