IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Paramount влизат в ексклузивни преговори за сливане за 26 млрд. долара със Skydance

Новината излиза само няколко дни след като Apollo отправи оферта за придобиването на Paramount

08:43 | 04.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Членове на управителния съвет на Paramount са се договорили в сряда да влязат в ексклузивни разговори за сливане със Skydance Media, предпочитайки независимото студио пред предложението за придобиване от Apollo Global Management за 26 млрд. долара, съобщава Ройтерс, позовавайки се на запознат източник.

Разговорите по сделката, които са по-напреднали от предложението на американската компания за частни инвестиции, са част от двустепенен процес, който, ако е успешен, ще сложи край на контрола на Шари Редстоун върху медийната империя, изградена от баща ѝ.

Специална комисия в борда на Paramount е избрала „да преследва възможността, която има, за да не я изпусне“ вместо сделка, която „може да не доведе до желаните резултати“, казва запознат с действията на борда източник. Той добавя, че ексклузивността на преговорите ще продължи 30 дни.

Акциите на Paramount поскъпнаха с почти 15% в сряда, след като Wall Street Journal първи съобщи за ексклузивните разговори със Skydance.

Skydance, управлявана от Дейвид Елисън – син на съоснователя на Oracle Лари Елисън, иска купи National Amusements – холдинговата компания на фамилия Редстоун, която директно или индиректно притежава около 77% от акциите с право на глас на Paramount.

Тази продажба зависи от способността на Елисън да слее Skydance с Paramount Global.

Специална комисия от независими директори на Paramount са прекарали месеци в преговори със Skydance, казва източникът, който добавя, че консултантите на групата са препоръчали да влязат в ексклузивни преговори, за да достигнат сделка.

Skydance е отказала коментар. Paramount и National Amusements не са били налични за такъв.

Apollo предложи сделка за 26 млрд. долара изцяло в брой за придобиването на Paramount Global през уикенда, посочват трима запознати източници.

Всички източници нямат правото да говорят с медиите и са отказали да бъдат назовани.

Сумата представлява сериозно увеличение от офертата по-рано тази година за 11 млрд. долара за короната в медийните активи на Paramount Global – филмовото ѝ студио. Корпоративната стойност на Paramount към края на 2023 г. бе около 22,5 млрд. долара.

Двама източници, запознати с предложението на Apollo, го описват като „изключително предварително“, отбелязвайки, че не е резултат от преговори или надлежна проверка, а по-скоро има за цел да „забави“ всяка сделка със Skydance.

Успешна сделка между Skydance и Paramount ще консолидира допълнително медийната индустрия, където бизнесите на традиционните телевизии са в упадък, тъй като потребителите се насочват към услугите за видео стрийминг.

Paramount Global е загубила над 16 млрд. долара от стойността си, откакто бе формирана от трудно постигнатото обединение между CBS и Viacom през 2019 г. Пазарната капитализация на компанията спадна до 10 млрд. долара през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още