IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как САЩ се опитват да попарят технологичните амбиции на Китай?

Новите правила за продажбите на чипове към китайски компании са лоша новина за Пекин

17:37 | 17.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новите рестрикции на американското правителство, свързани със способността на Nvidia да продава чипове с изкуствен интелект на китайски клиенти, заплашват да нанесат тежък удар върху развитието на модерни технологии в страната, пише в анализ на Bloomberg.

В документи до регулаторите миналата седмица базираната в Санта Клара, Калифорния, компания разкри, че вече не може да продава определени чипове от висок клас в Китай без лиценз от Вашингтон. Тези чипове с изкуствен интелект се ползват в големи центрове за данни, за да обучават специални модели за изпълнение на задачи като автономно шофиране, разпознаване на изображения и гласово асистиране.

Nvidia държи около 95% дял от този пазар по данни на Fubon Securities Investment Services, а останалият се пада на Advanced Micro Devices – друга американска фирма за чипове, за която важат същите ограничения за износ. Без достъп до тяхното оборудване технологичните гиганти, които разчитат на големи сървърни ферми, за да разработват всичко – от електрически и самоуправляващи се автомобили до социални и облачни услуги – ще бъдат в неизгодно положение спрямо международната конкуренция.

„Това е новата реалност, свързана със Студената война, и по-мащабните ограничения за износ са неразделна част от нея“, коментира Амир Анварзадех от Asymmetric Advisor. „Ограниченията върху износа ще се разширят и ще засегнат полупроводниците, изкуствения интелект, автономните системи и биотехнологиите“.

Ескалиралите търговски ограничения, за които Вашингтон не сигнализира, че планира, преди да ги наложи, допълват досегашните санкции и ограничения върху износа на оборудване за производство на чипове към Китай. На китайските фирми за полупроводници вече им е отказан достъп до най-модерното оборудване от нидерландската ASML Holding и развитите машини от американски доставчици, включително Lam Research Corp. Скорошният Закон за чиповете в Съединените щати принуждава глобалните производители на полупроводници да избират между инвестиции в САЩ и Китай. Сега, когато Вашингтон ограничава и достъпа до продукти с изкуствен интелект, това създава проблеми за технологичната експанзия на Пекин, докато Китай се опитва да развива собствената си индустрия за чипове.

Ръководителят на един от водещите китайски производители на електромобили побърза да осъди ограниченията.

Мерките ще „бъдат предизвикателство пред облачното обучение на цялото автономно шофиране, коментира в акаунта си в WeChat Хъ Сяопан, председател и главен изпълнителен директор на XPeng. Nvidia е лидер в предлагането на хардуер за самоуправляващи се коли – както за разработването на алгоритми за големи сървърни ферми, така и за доставка на бордови процесори за автомобили, така че те да разпознават какво има в заобикалящата ги среда.

Най-големият източник на приходи на Nvidia вече не е геймингът, а сървърите Най-големият източник на приходи на Nvidia вече не е геймингът, а сървърите


На базово ниво чиповете с изкуствен интелект са графични процесори, специално пригодени да обучават модели с изкуствен интелект като ги захранват с масиви от данни. Те са по-подходящи за такива задачи от полупроводниците с общо предназначение, защото архитектурата им може да извършва паралелна работа с огромни обеми от информация. Nvidia беше първата, която измисли език, който да накара графичните процесори да изпълняват задачи с изкуствен интелект, което ѝ даде огромна преднина пред конкуренти като AMD и Intel.

Миналия месец Baidu получи одобрение за пускане на изцяло автономни таксита по китайските пътища. Заедно с местни конкуренти като Pony.ai и XPeng, Baidu е сред първите компании в света, които предлагат подобни услуги, но това лидерство е застрашено без възможностите за развитие с помощта на хардуера на Nvidia.

Съединените щати дадоха на Nvidia една година да приключи развойната си работа в Китай по най-модерния си сървърен чип H100, подчертавайки, че не искат нейните компании да работят по чувствителни технологии в границите на Китай. Nvidia заяви, че рестрикциите могат да ѝ костват 400 млн. долара през настоящото тримесечие и може да прехвърли част от операциите си извън азиатската страна.

Сегашното поколение A100 чипове на Nvidia е едно от най-модерните, с 54 млрд. транзистора, а следващото поколение H100, което нито една китайска фирма няма да може да купи без специалното разрешение на САЩ, ще има 80 млрд. транзистора.

Китайската Cambricon Technologies е местна алтернатива на Nvidia и AMD за производството на чипове с изкуствен интелект, а цената на акциите ѝ се повиши с повече от 30% за двата дни след обявяването на ограниченията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 17.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още