Бъдещето на космическите храни е свързано с разрастването на оранжерии на борда на корабите и дори с 3D принтиране на храна. Това мнение изрази Нели Симеонова, съосновател и директор на компанията за космически храни Antarta Space Фood, в предаването "Футуризъм" на Bloomberg TV Bulgaria.
Тя прогнозира, че новите технологии могат да се изпробват още на първите мисии до Луната и Марс.
Симеонова подчерта, че България има голям принос в развитието на космическото растениевъдство. „Първата изцяло космическа оранжерия е българско изобретение на доц. Таня Иванова и нейния екип, и то още през 1990 г., когато на космическата станция „Мир“ за първи път се отглеждат растения в условията на микрогравитация“, припомни Симеонова.
Ученият обясни, че космическите агенции и учени от различни държави работят заедно по разработването на нови технологии за храна в Космоса. Това партньорство не само осигурява по-добри условия за астронавтите, но и помага за намирането на решения за глобалните продоволствени предизвикателства.
„Храната, която астронавтите консумират в Космоса, не се различава нито като състав, нито като хранителни стойности от тази на Земята. Единствената разлика е, че космонавтите консумират по-малко пресни плодове и зеленчуци. Въпреки това космическата храна е идеална при всякакви кризисни ситуации – бедствия, аварии, военно положение. Тя може във всеки момент да се отвори и човек да се нахрани с натурална и питателна храна, в която няма никакви консерванти“, посочи Нели Симеонова.
По думите ѝ днешните космически храни са доста по-разнообразни от тези, които са се използвали преди години. „Астронавтите в днешно консумират основно изсушени и дехидратирани продукти, пакетирани в специални опаковки. Освен това има и готова храна, която може да се затопля директно в пакета“, поясни Симеонова и добави, че с технологията, по която се приготвя космическата храна – сублимационно сушене – запазва всички нутриенти и не се различава по никакъв начин от току-що сготвена храна.
Ученият каза, че в Космоса метаболизмът е завишен и космонавтите трябва да приемат повече и по-калорична храна, за да могат да усвояват напълно хранителните вещества. „Ако на Земята човек се нуждае от около 2500 калории на ден, в Космоса те са между 3500-4000 калории. Това се дължи на микрогравитацията, която променя разпределението на течностите в организма. Поради тази причина астронавтите предпочитат по-наситени вкусове и затова космическата храна е по-солена, по-сладка, по-кисела или по-горчива“, коментира особеностите на храненето Симеонова.
Тя уточни, че за да се запазят хранителните качества и да се предпази от радиация и влага, храната се пакетира в многослойни гъвкави опаковки. Пакетите са от неразградими материали от полиетилени и алуминиево покритие. Подготовката на храната изисква специални диспенсери, с които се добавя вода в пакета, за да се хидратира съдържанието преди консумация.
„Менюто в открития Космос е изцяло персонализирано според физиологичните нужди на организма и метаболизма на отделните астронавти, като освен това понякога храната е съобразена с дори и с етноса и религиозните вярвания на астронавтите“, отбеляза тя.
Кои са най-големите рискове при храненето в Космоса? Защо някои бактерии като салмонелата стават 2-3 пъти по-активни в условията на микрогравитация? Защо в Космоса бактериите стават резистентни на антибиотици и как ще се справи с това космическата медицина?
Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
Всички гости на предаването „Футуризъм“ може да гледате тук.


Никола Цолов стартира от първа редица в Абу Даби
Тъжна вест! Почина поетесата Ружа Велчева
Елхите във Варна вървят от 30 до 300 лева
Във Варна ще се проведе последното за годината събитие за събиране на стотинки
Почина един от най-популярните японски актьори
ЕС търси Меркосур, за да се конкурира със САЩ и Китай, но предлага малко
Турската лира остава стабилна, а икономисти очакват ново понижение на лихвите
Юанът става все по-използван при паричните преводи
Noventiq ускорява AI трансформацията в бизнеса с Microsoft Copilot и нова експертна специализация
Еврозоната бележи по-силен ръст от очакваното благодарение на вътрешното търсене
Tesla намали цената на Model 3 в Европа
Рембранд, Вермеер или Ван Гог – изберете сами
Audi готви още една изненада
Политик предложи премахване на червения светофар и знаците на пътя
Малка кола на старо с автоматик – ето 4 сигурни предложения
Издигнаха къщички и палатки за протестиращите фермери край Промахон-Кулата
Тръмп е разтревожен от посещението на Путин в Индия
Патриарх Даниил отказа на краля на Йордания да участва в религиозен форум
Уран във водата на Харманли, жителите ще разчитат на водоноски