IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радостин Бакърджиев: Облигациите остават инвестиционното убежище на 2023 г.

Перспективите пред нискорисковите фондове коментира портфолио мениджърът в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт

14:04 | 05.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Canva
Снимка: Canva

Атрактивни ли са инвестициите в облигации, какви са перспективите пред нискорисковите фондове, как ще влияят повишенията на основния лихвен процент от двете страни на океана и кога да очакваме края на тази политика на централните банки - тези въпроси коментира Радостин Бакърджиев, портфолио мениджър в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт.

На фона на поредното повишение на основните лихвени проценти и от двете страни на океана наблюдаваме очаквани колебания при дълговите инструменти. Остават ли облигациите атрактивен избор за инвеститорите през 2023 г.?

- След като през изминалата 2022 видяхме исторически спадове при традиционно нисковолатилните облигации, през 2023 г. този клас активи възвърна своята репутация като убежище от резки движения на пазарите. През първите месеци на тази година облигациите не само се държаха стабилно на фона на все още разклатените пазари, но и предложиха някои нелоши опции за добра печалба на инвеститорите.

На пазара се появиха множество предложения за пакети от държавни облигации с атрактивна възвръщаемост. Държавният дълг обаче е инструмент, при който се изискват по-големи обеми на сделките, за да се постигне желаната доходност, на фона на високи трансакционни такси. За инвеститори, търсещи по-широка диверсификация, взаимните фондове с Консервативна стратегия, с фокус облигации и немалък дял на ДЦК, предлагат възможност да се възползват от добрите времена на дълговите пазари с удобна за тях сума.

Радостин Бакърджиев CFA
Снимка: ЕЛАНА Фонд Мениджмънт

Радостин Бакърджиев е инвестиционен мениджър в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт. Отговаря за управлението на активи на фондовете на дружеството. Преди 2017 г., когато заема длъжността, той е с дълъг опит като финансов анализатор и експерт по управление на риска, както във фонд мениджъра, така и с участие в холандския хеджфонд HiQ Invest.

Радостин Бакърджиев е лицензиран инвестиционен консултант от Комисията за финансов надзор, като притежава и най-високата квалификация за инвестиционен професионалист – CFA. Квалифициран е също за мениджър по управление на финансовия риск (FRM) от Global Association of Risk Professionals. Завършил е „Финанси“ и магистратура по „Финансов мениджмънт“ в Университета за национално и световно стопанство.

През изминалата седмица наблюдавахме поредното синхронизирано вдигане на основния лихвен процент от централните банкери и от двете страни на океана. Как повлия това на дълговите пазари?

- През седмицата Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка повишиха основните си лихви с по 0,25 процентни пункта. Това обаче беше отдавна очаквано от пазарните участници, въпреки че представители на ЕЦБ неколкократно намекваха за по-голямо изменение от 0,5 пр. пункта. В крайна сметка централната банка направи това, което искаше пазарът. Затова и дълговите книжа почти не реагираха на повишенията.

На фона на очакванията за още повишения, остават ли консервативните продукти, които залагат на инвестиции в дългови инструменти добра опция за инвеститорите, които търсят стабилност при умерена печалба?

- Към момента се очаква Европейската централна банка да повиши лихвите още 2 пъти по 0,25 пр. пункта, за общо 0,5 пр. пункта ръст до есента, след което да приключи с увеличенията. Това вече е отразено в цените на дълговите инструменти. Ако си припомним, едва преди година лихвите в Европа бяха отрицателни (-0,5%), докато вече депозитният лихвен процент е 3,25%. Това е наистина много голямо движение за такъв времеви интервал. В резултат на това видяхме и рязко повишение в доходността на европейските облигации, което ги направи много по-атрактивни на фона на по-ниския им риск. Последващи негативни движения винаги са възможни, но е малко вероятно при качествените книжа да се стигне до мащабите от 2022 г. Освен това потенциални спадове в цените вече ще се компенсират много по-лесно от по-високата доходност, която носят книжата, тоест дори при леки повишения на лихвите, държането на облигации може да е печелившо. 

Очаквате ли краят на политиката за повишаване на основния лихвен процент като анти-инфлационна мярка да е скоро и ще постигне ли тя целта си?

- Паричната политика действа с лаг. Необходимо е време влиянието на лихвите да се натрупа в икономиката. Така че освен колко високи ще станат лихвените проценти, важно е и колко ще се задържат такива. Докато основната представа е повишенията да спрат през тази година, дори ЕЦБ все още няма визия докога да се задържат лихвите на такива нива, които се приемат за рестриктивни. Това е процес, който ще се адаптира с промяната на икономическите данни във времето. Но с последната инфлация в еврозоната от 7% определено има още работа за вършене.

ЕЛАНА Еврофонд, фонд в облигации с устойчива стратегия

От 13 април до 12 май 2023 г. многократно награждаваният ЕЛАНА Еврофонд ще се предлага с промоционални условия за всички, които искат да се възползват от устойчивостта на неговата Консервативна стратегия. В този период клиентите на фонда ще могат да инвестират при 0% такса вход.

ЕЛАНА Еврофонд инвестира основно във финансови инструменти с нисък риск като облигации и депозити. Малък компонент от 20% в акции дава възможност за по-висока доходност от депозитите.

За повече информация може да се свържете с консултантите на компанията на spesti@elana.net, на тел. +359 2 81 000 65, или използвайте чат опцията на уебсайта.

Подходящ ли е Консервативният профил за Вас? Научете какъв е вашият личен инвеститорски профил със специализираната анкета на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт.

Предоставената информация е маркетингов материал и не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране и не следва да се тълкува като такава. Информацията е валидна към датата на издаване на маркетинговия материал и може да се промени в бъдеще. Информираме настоящите и потенциални инвеститори, че стойността на дяловете на договорния фонд и доходът от тях може да се понижат. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на инвестираните средства. Инвестициите във взаимни фондове, както и инвестициите на самия фонд, не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Постигнатите резултати от минали периоди не предвиждат бъдещата възвръщаемост. Преди вземане на окончателно инвестиционно решение е препоръчително инвеститорите да се запознаят с проспекта и с документа с ключова информация за инвеститори на съответния фонд. Документите са достъпни на български език на интернет страницата на УД „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“ (www.elana.net), като при поискване могат да бъдат получени безплатно на хартиен носител в офисите, осигурени от Управляващото дружество за продажба и обратно изкупване на дялове на фондовете, всеки работен ден в рамките на работното им време. Бъдещите резултати подлежат на данъчно облагане, зависещо от личното положение на всеки инвеститор и може да се промени в бъдещи периоди. Резюме на правата на инвеститорите на български език е достъпно тук. Фондът е активно управлявани без да следва индекс.

Възможни рискове

Инвестирането в дялове на договорния фонд освен ползи носи и определени рискове, като ликвиден, оперативен, лихвен, валутен, политически риск, макроикономически риск, валутен риск, риск от концентрация и др. Пълна информация за рисковете може да бъде открита в проспекта на съответния фонд.

Последна актуализация: 14:04 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още
Финанси виж още