IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Стоянов: Ще имаме първия в Югоизточна Европа рисков фонд за частни инвестиции в умна инфраструктура

Целта ни е да изградим следващото ниво на рискови инвеститори, които да вложат капитал в най-ярките иновативни бизнеси, посочи представителят на Европейския инвестиционен фонд

13:57 | 22.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Промени ли се моделът на кредитиране с инвестиции в устойчиви бизнес модели за българските фирми? Ще успеят ли новите венчър кепитъл фондове за капиталови инвестиции да задържат компаниите да остават в Европа и да се конкурират глобално оттук, а не задължително да си купуват билет за Америка? Investor.bg разговаря по тези теми с Христо Стоянов, мениджър „Връзки с институционални мандати, Скандинавски страни, Балтика и ЦИЕ“ в Европейския инвестиционен фонд. Той е един от лекторите на форума на Investor.bg Banking Today, който ще се проведе на 25 април в София.

– Г-н Стоянов, промениха ли се приоритетите на Европейския инвестиционен фонд при финансирането на проекти?

– След края на COVID пандемията, когато дейността на ЕИФ беше фокусирана върху осигуряване на бърза ликвидност за малкия бизнес в Европа и България, ние в значителна степен се върнахме към класическия си бизнес да инвестираме във финансови инструменти за иновации и дигитализация, за растеж и конкурентоспособност, климатична неутралност и устойчиви бизнес модели за малките и средни предприятия.

През миналата година в България стартирахме две нови програми, които са част от Плана за възстановяване и устойчивост. Едната е за ново поколение гаранционни инструменти, с които редуцираме кредитния риск при дълговото финансиране на зелени инвестиции на малкия бизнес и ускоряване на растежа и конкурентоспособността им.

Вече подписахме гаранционни споразумения с четири български банки за нови кредити на стойност над 1 милиард евро в България. Едната гаранция е за зелени кредити и се пуска за първи път у нас. Тя в голяма степен катализира промяна в модела на бизнес кредитиране за банковия сектор, като въвежда ясна методология за дефиниране на устойчиви и зелени предприятия и измерва климатичния отпечатък на всяка инвестиция. Радва ни интересът и развитието на българските банки в тази посока.

Втората нова програма в България сме нарекли „Рисков фонд за възстановяване“, чрез който ще създадем в следващите две години вероятно пет до осем нови венчър кепитъл фонда за капиталови инвестиции в малки и средни компании. Имаме амбицията сред тях да бъде и първият в Югоизточна Европа рисков фонд за частни инвестиции в умна инфраструктура за зелена и дигитална трансформация. Очакваме до края на 2024 г. първите няколко рискови фонда вече да оперират на пазара. 

Христо Стоянов

Христо Стоянов e мениджър „Връзки с институционални мандати, Скандинавски страни, Балтика и ЦИЕ“ в Европейския инвестиционен фонд. Той управлява институционалните мандатни взаимоотношения на ЕИФ в България. Присъединява се към офиса на ЕИФ в София като мениджър през 2011 г., отговарящ за операциите на български холдингов фонд, прилагащ финансови инструменти, включително гаранции, стартови ускорители и рисков капитал.

Христо Стоянов структурира нов рисков капитал и кредитни инициативи, изпълнявани чрез диверсифицирано портфолио от фондове за дялово участие и ангажименти за споделяне на риска към местни кредитни институции.

– Преди време направихте сравнение между иновационните екосистеми на Европейския съюз и САЩ за размера на рисковия капитал за иновации и то не беше в полза на Стария континент. Промени ли се това, след като има толкова много нови млади технологични компании в Европа?

– През миналата година общите рискови инвестиции в света намаляха значително, с около 40%. Това е понижението и в Европа, като някои части от Стария континент се справиха чувствително по-добре от други. Централна и Източна Европа пострада много сериозно. По-глобалната картина показва, че Европа споделя второ място по размер на венчър кепитъл индустрията заедно с Китай и далеч зад САЩ. Не мисля, че в обозримо бъдеще световният лидер ще се промени. Все пак Европа стои много добре при рисковите инвестиции в млади компании на ранна фаза, годините на ускорено развитие дават резултат. Имаме много развити стартъп екосистеми, включително и в София.

Европа се представя силно в т.нар. дълбоки технологии и във финтех сектора. Голямото предизвикателство е от тези динамични екосистеми да започнат да излизат глобални шампиони. Защото голяма част от най-добрите иновативни бизнеси в Европа все още се продават рано на глобалните лидери от Силициевата долина или просто прехвърлят операциите си отвъд Атлантика – Америка остава най-големият и най-ликвидният пазар за рискови капитали.

Оптимист съм, че най-доброто предстои – екосистемите в Европа трябва да узреят още малко. Ние в ЕИФ също имаме още работа в тази посока.

– Променят ли се проектите, които кандидатстват за финансиране с подкрепа от ЕИФ?

– Моделът на ЕИФ е да не инвестираме пряко в компании, а да създаваме и стимулираме финансовата индустрия, която да катализира частни капитали в подкрепа на младите бизнеси. Виждаме все повече качествени екипи от фонд мениджъри, включително и в България.

Има голяма промяна в последните десет години, има опит и знания, има и по-голям апетит от частни инвеститори да се доверят на местни екипи от фонд мениджъри. За най-добрите фондове бъдещето е добро. Нашият фокус в значителна степен е да изградим следващото ниво на рискови инвеститори – по-големи фондове с по-силни екипи, които да инвестират по-значителен по размер капитал в най-ярките иновативни бизнеси. Така че те да остават в Европа и да се конкурират глобално оттук, а не задължително да си купуват билет за Америка. Вярвам че тази промяна ще се усети съвсем скоро.

– Можете ли да дадете примери за успешни компании, които са развили бизнеса си с осигурено финансиране, подкрепено от Европейския инвестиционен фонд?

– Венчър фондове на EIF са инвестирали в над 100 еднорога в Европа. Сред тях, разбира се, е Payhawk. Има още много добри примери в България – от „Уолтопия“ до „Дронамикс“. Сред по-новите компании бих посочил Lucidlink, която неотдавна набра голям инвестиционен рунд от водещи световни венчър инвеститори. 

– Какво трябва да променят предприемачите, за да влязат свободните пари от пазара в работещи проекти?

– Когато предпремачите остават верни на идеите си как да променят света, пазарите сами ще ги открият. Както е казал Стив Джобс: Има ни, за да оставим отпечатък във Вселената. Иначе защо изобщо да сме тук.

Вижте цялата програма на форума Banking Today, организиран от Investor.bg, на 25 април в Интер Експо Център в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

Финанси виж още