IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертава се рекордна печалба за авиоиндустрията през 2016 г.

Според IATA печалбата ще нарасне с 10% до рекордните 36 млрд. долара

16:17 | 10.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Печалбата на авикомпаниите ще нарасне с 10% до рекордните 36,3 млрд. долара през 2016 г., подпомогната от евтиното гориво и разширяващата се американска икономика, заяви Международната асоциация по въздушен транспорт (IATA), след като повиши оценката си за текущата година с 3,7 млрд. долара.

Нетната печалба в индустрията ще достигне 33 млрд. долара през 2015 г. Това е над оценката от юни за 29,3 млрд. долара, което вече щеше да бъде нов рекорд, съобщи IATA в четвъртък, цитирана от Bloomberg. Това е почти двойно повече от печалбата за 17,4 млрд. долара през 2014 г.

Северноамериканските превозвачи водят в класацията и ще допринесат за над половината от общата печалба през 2015 и 2016 г., заяви IATA. Маржът на печалбата през следващата година ще бъде около 5,1%, а възвращаемостта по капитала в индустрията ще надмине разходите за заеми за пръв път през двете години, допълни тя.

Най-накрая – след години на унищожаване на капитал, достигаме минималното ниво на рентабилност, което се очаква от инвеститорите“, заяви главният изпълнителен директор на IATA Тони Тайлър в Женева. „Това е добра новина. Авиоиндустрията се представя стабилно от финансова и оперативна гледна точка, а пътниците печелят от по-високата стойност повече от всякога.

Тайлър предупреди, че печалбата може да се забави, тъй като повечето авиокомпании ще реализират максимална полза от евтиния петрол до следващата година, лихвените проценти вероятно ще се повишат, а индустрията обикновено преминава през 8- или 9-годишен цикъл на рентабилността.

Преструктурирането на американската авиоиндустрия в комбинация със силната икономика и обезценяващия се долар ще повиши печалбата в Северна Америка. Сливането на AMR Corp. и US Airways Group Inc. ще намали сектора до три основни мрежови оператора с подобрена способност за контрол на капацитета и цените на билетите. Нетната печалба ще достигне общо 19,4 млрд. долара през тази година и 19,2 млрд. долара през 2016 г.

Европейските авиолинии вероятно ще спечелят 6,9 млрд. долара през 2015 г. и 8,6 млрд. долара през 2016 г., казва IATA. Данните за следващата година са подкрепени от продължителния тласък от цените на петрола в региона, както и от възстановяващата се икономика и растящото търсене на бизнес пътувания до Северна Америка.

Азиатско-тихоокеанските оператори ще отчетат печалба от 5,8 млрд. долара през тази година и 6,6 млрд. долара през 2016 г., въпреки че прогнозата за общата печалба на пътник от средно 5,13 долара ще остане под тази от 21,44 долара и 8,80 долара съответно в САЩ и Европа.

IATA намали прогнозата си за печалбата за 2015 г. на превозвачите от Близкия изток до 1,4 млрд. долара от 1,8 млрд. долара, предполагайки, че макар регионът да печели от „супер-свързващите“ авиокомпании, като Emirates, по-малките авиолинии ще пострадат от влиянието на по-ниските петролни приходи и политическите и регионалните конфликти. Печалбата ще се възстанови до 1,7 млрд. долара през 2016 г.

Представянето на Латинска Америка също ще пострада от задълбочаващата се икономическа криза в Бразилия, ниските цени на суровините и нежеланите колебания на валутните курсове. Прогнозите са регионът да отчете загуба от 300 млн. долара през 2015 г., възстановявайки се до печалба от 400 млн. долара през следващата година.

Африка остава най-слабото звено в индустрията с прогнозирана загуба от 300 млн. долара през 2015 г. и 100 млн. долара през 2016 г. Дефицитът на пътник е по-лош от този в Латинска Америка, казва IATA. Икономиките остават слаби, туризмът страда от политическата нестабилност, а конкуренцията се засилва на международните пазари, тъй като външни превозвачи добавят все повече африкански маршрути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още