IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова вълна мерки срещу музикалното пиратство в Интернет

Заведени са над 8000 нови съдебни дела в 17 различни страни, включително Южна Америка и Източна Европа

10:32 | 19.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Нова вълна мерки срещу музикалното пиратство в Интернет
Нова вълна от мерки срещу музикалното пиратство в Интернет, инициирани от Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), беше обявена на 17 октомври, съобщиха от организацията.

Заведени са над 8000 нови съдебни дела в 17 различни страни, като за първи път такива дела се водят в регионите с най-голямо разпространение на музикалното пиратство – Южна Америка и Източна Европа. До момента в целия свят (освен САЩ) са заведени над 13 000 дела, насочени срещу интернет пиратството. Над 2 300 души вече са заплатили санкции за нелегална обмяна на файлове, средно в размер на 2 420 евро. Сред засегнатите от действията на IFPI има хора с най-разнообразен социален статус и професия - от лаборант от Финландия до германски пастор.

Законовите действия са фокусирани върху дейността на т.нар. up-loaders – хора, които осигуряват достъп до незаконно музикално съдържание в Интернет без съгласието на собствениците на правата. Индустрията насочва усилията си към ограничаване дейността на ъп-лоудери, използващи неоторизирани P2P услуги, включително BitTorrent, eDonkey, DirectConnect, Gnutella, Limewire, SoulSeek and WinMX.

Мерките срещу незаконната обмяна на файлове се провеждат в Аржентина, Австрия, Бразилия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Хонконг, Исландия, Ирландия, Италия, Мексико, Холандия, Полша, Португалия, Сингапур и Швейцария.

Изследване на индустрията сочи също, че един от най-силните мотиви за отказ от теглене на пиратски файлове от интернет е страхът от компютърни вируси, наред с този от законово преследване.

Паралелно със законовите мерки в 15 от посочените държави се провеждат и специални кампании за обучение на родителите. Тяхната цел е да изострят вниманието към заниманията на децата в мрежата, които могат да доведат до законови санкции за родителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още