IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индикаторът на инвеститорския страх: Прекалено нисък или прекалено висок?

Спадът в индекса на волатилността VIX през последните 6 месеца не е убедителен знак, че инвеститорите са готови да се върнат на пазара

15:58 | 14.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индикаторът на инвеститорския страх: Прекалено нисък или прекалено висок?

Миналата година бе изключително напрегната за финансовите пазари по целия свят. Кредитната криза, фалитите на големи международни компании и рекордно ниското потребителско доверие наплашиха много от инвеститорите. Немалко пазарни участници се оттеглиха в търсене на по-сигурна алтернатива за инвестиране на фона на резките понижения в цените на акциите.

През последния месец се наблюдава известна стабилизация на финансовите пазари, която се обуславя от не дотам лошите макроикономически данни за американската икономика и мерките предприети от правителствата и централните банки за борба с рецесията. Ралито на американските индекси може би е накарало много хора да си зададат въпроса дали не е дошъл моментът, в който инвеститорите ще започнат да се завръщат на фондовите пазари.

Един от най-добрите ориентири, който може да подскаже дали пазарът е близко до промяна, е индексът на волатилността CBOE S&P 500 Volatility Index, по-известен със съкращението VIX. Индексът е създаден през 1993 г. от Chicago Board Options Exchange и стойността му се изчислява на базата на цените на опции върху индекса S&P 500.

Когато на пазара има несигурност, тя е съпроводена с понижаване на цените на акциите. Това от своя страна води до покачване на цените на опциите, а оттам расте и стойността на VIX. По този начин индикаторът отразява пазарните очаквания за волатилността за предстоящия 30 дневен период.

Трайното понижение на стойността на VIX от началото на годината показва, че доверието на инвеститорите в пазара се възстановява. Това обаче не е достатъчно доказателство, че те са готови да се върнат на фондовите пазари.

В края на миналата седмица стойността на VIX се понижи до 36,53 пункта, което е най-ниската стойност на показателя за последната половин година. Най-високата си стойност индексът достигна в края на октомври миналата година, когато скочи над 80 пункта, след като американските индекси удариха 11-годишното дъно.

Въпреки това стойността на VIX в момента остава близо два пъти над средногодишната стойност от 20 пункта за последните 16 години, откакто показателят се изчислява. Дори в рамките на последните три години средната му стойност е с 80% по-ниска. Това означава, че стойността на VIX се понижава в краткосрочен план, но когато се сравни със средната стойност за по-дълъг период, е доста над нея.

Много е вероятно VIX да се движи разнопосочно през идните месеци, като единствено появата на траен низходящ тренд в дългосрочен план ще е убедителен знак, че доверието на инвеститорите се възвръща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още