IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

700 млн. лева са нужни за купуването на нови бойни самолети за българските ВВС

Страни от НАТО вече купуват оръжия "втора употреба"

10:04 | 21.03.14 г. 5
700 млн. лева са нужни за купуването на нови бойни самолети за българските ВВС

През 2014 г. се предвижда да бъде изготвено предложение до правителството за вземане на конкретно решение относно бъдещето на изтребителната ни авиация. Това пише в документ на Министерството на отбраната за основните приоритети в областта на отбраната през тази година. Ако се вземе решение за придобиване на нов тип боен самолет, на базата на целево финансиране, стойността на проекта следва да бъде до 700 млн. лева, съобщи БТА.

От друга страна за модернизация на наличните изтребители МиГ-29 са необходими над 160 млн. лева, отчитат още от Министерството на отбраната. Предвид ограничените ресурси, не е възможно да се започне пълна модернизация на МиГ-29 и едновременно с това да се пристъпи към придобиването на нов тип боен самолет за Българската армия.

От министерството отчитат, че бюджетът за отбрана за тази година не предвижда достатъчно средства за осъществяване на нови инвестиционни проекти, като за това ще бъдат стартирани проекти, които не изискват големи капиталовложения и за които е осигурено финансиране.

Проблемът за финансирането засяга редица страни от НАТО, се посочва в  доклад на Стокхолмския институт за изследване на мира (SIPRI) от март тази година. Затова продажбите на оръжия "втора употреба" за европейски страни, които са и членки на НАТО, през миналата година са се превърнали в практика.

Според анализаторите сделки с оръжия "втора употреба" през 2013 г. са били реализирани в Румъния, която е закупила 9 бойни самолета F-16 от Португалия, както и три подобни изтребителя от САЩ. Хърватия е закупила 5 бойни изтребителя МиГ-21 от Украйна.

Полша е закупила 119 танка "Леопард-2" от Германия, а Финландия се е сдобила със 100 танка "Леопард-2" от Холандия, се посочва в доклада на SIPRI.

Като цяло вносът на оръжия в Европа за периода 2009-2013 г. е намалял с 25 на сто, констатират анализаторите.

Кои са най-големите износители на оръжия в света?

В Топ-5 на световните износители на оръжие попадат САЩ, Русия, Германия, Китай и Франция. Тези пет страни държат около 74 на сто от износа на оръжия в световен мащаб за периода 2009-2013 г., като САЩ са безспорен лидер в световната търговия с оръжие, се посочва в доклада.

Износът на бойните изтребители F-35 се очертава като най-скъпото перо в оръжейния бизнес на Вашингтон, като машините са изтъргувани в Австралия, Израел, Италия, Япония, Южна Корея, Холандия, Турция, Норвегия, Великобритания и други страни.

За изминалия период САЩ са продали също системи за противоракетна отбрана с далечен обсег на Германия, Япония, Тайван и ОАЕ. Заявки за подобни системи са получени от Кувейт, Саудитска Арабия и Южна Корея.

Русия е увеличила износа си на оръжия за изминалия петгодишен период с 28 на сто, като е търгувала в близо 50 страни по света. Повече от половината от руския оръжеен износ обаче е отишъл само в три страни - Индия, Китай и Алжир.

Русия се очертава като най-големия износител на кораби в света, като за изминалия период тя е доставила ядрена подводница и самолетоносач за Индия. Друго перо в руския оръжеен износ са бойните изтребители - над 200 продадени самолета.

Германия запазва третата си позиция в света като оръжеен износител, макар обемът на изтъргуваната продукция да е намалял с близо 25 на сто, отчита докладът на SIPRI. Германия продължава да е най-големият износител на подводници, доставяйки 8 съвременни подводници на 5 държави. Страната също е лидер в износа на цистерни за нуждите на армиите, както и на съвременните танкове "Леопард".

Гърция е била петият най-голям вносител на оръжия в света за периода 2004-2008 г., се посочва в доклада. Поради икономическата криза в страната вносът на оръжейна продукция в южната ни съседка значително е спаднал през 2009-2013 г., като изследването показва, че корупционните скандали около оръжейния внос силно са повлияли за неговото ограничаване.

Силно ограничаване на оръжеен внос е регистрирано в страните с регионални конфликти: през 2013 г. САЩ са спрели износа си за Египет на 16 бойни изтребителя F-16, на танкове и бойни хеликоптери.

От друга страна като най-големи вносители на оръжие в Топ-5 се очертават следните страни: Индия, Китай, Пакистан, ОАЕ и Саудитска Арабия - на тях се падат около 30 на сто от вноса на оръжие в световен мащаб, отбелязват анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
А другата година Арсенал Казанлък ще бйде в ТОП 3,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
И като член на НАТО, какво ще е прдназначението на тези самолети?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
lordrad
преди 10 години
Това ще бъде най голямата глупост.По добре ги раздайте на хората тези пари 6млн. българи по 116лв. на човек за празниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
forexboy
преди 10 години
На гол тумбак чифте самолети.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още