IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как работи дуалното образование по света?

Въпреки сериозния пробив обучението чрез работа все още представлява новост в България, анализират от ИПИ

08:55 | 22.03.15 г. 2
Как работи дуалното образование по света?

Повече от 50% от всички чираци се подготвят за търговия и занаяти, а други широко застъпени сектори са индустрията, туризмът и развлекателните услуги. Професиите, на които младежите могат да се обучават, са включени в специален списък и към момента наброяват 240. За всяка отделна професия има определени изисквания, в които се съдържат и  компетенциите, които трябва да бъдат усвоени.

Професионалното обучение на чираци продължава между две и четири години, най-често – 3. Младежите прекарват по-голямата част от времето си в реална работна среда, а това помага за развиване на техните социални умения, подготовка за справяне с непредвидени ситуации и др.
Между компанията и обучаващия се се подписва договор, в който се уточняват условията за протичането на практиката. Чираците се осигуряват изцяло – здравно, пенсионно, за злополука и безработица. До известна степен изискванията към работодателя за чирака са по-големи, отколкото изискванията за обикновен служител.

Посещението на учебни занятия е задължително. Целта е да се придобият теоритични познания по съответната специалност. Учебната част може да се осъществи по някой от трите начина: дневна система, при която се посещават занятия минимум един пълен ден или два пъти по половин ден седмично, блокова система, при която часовете продължават минимум 4 или 8 седмици на година, и сезонна система, при която занятията се определят от спецификата на съответния сезон. 

След успешно завършване на програмата младежите получават сертификат, който има две важни функции. От една страна той е предпоставка за изпит за магистратура по занаятчийство, а от друга – за изпит за колеж. 
Въпросите, които се отнасят до бизнеса и компаниите, се регулират от Федералното министерство на икономиката и труда, а педагогическите въпроси попадат в обсега на Федералното министерство за образование, наука и култура. Институции като стопанската камара имат важно значение като свързващо звено между правителството и бизнеса.

Малко статистика: около 14% от всички компании предлагат позиции за чираци. Най-много са  за строителство и минно дело (33%), следвани от производство (29%) и търговия на едро (18%). 34% от включените в дуално обучение са жени. 18 месеца след завършване на програмата 76% работят, 10% са записани в държавните бюра по труда, 9% са неактивни и 5% продължават да учат.

Швейцария 

Всяка година хиляди младежи са изправени на кръстопът след като завършат задължителното си образование. То, също както и в Австрия, продължава 9 години. Много ученици в Швейцария избират гимназия, която им осигурява подготовка за университет. Но повечето – около 2/3 - се насочват към професионално обучение и практика. Професионалното училище се посещава около 2 дни в седмицата, а практическата част е през останалото време. По този начин те се подготвят за реалната работна среда или за университет по приложни науки. Около 70% от учениците избират чиракуването.

В швейцарската дуална система са застъпени 260 професии в сферата на индустрията и търговията. Отделен закон детайлизира земеделието и лесовъдството. Учениците имат възможност да постъпят и в елементарно професионално училище, където продължителността на обучението е само една или две години, но само 1% избират тази опция.

Професионалното обучение в страната датира още от XIII век. Изграждането му е задача, в която се включват Федералното правителство, кантоните и професионалните организации.  Освен че трябва да осигурят обучение с високо качество, партньорите трябва да гарантират и че разполагат с достатъчно свободни позиции.

Китай

Бурното икономическо развитие на Китай и експанзията на промишленото производство изважда на преден план необходимостта от професионално образование, което да осигури квалифицирани работници и мениджъри.
В последните години Германия помага на Китай да въведе професионално обучение чрез дуалната система. Компании като „Бош” и „Сименс” се включват в такива проекти, координирани от германската промишлено-търговско камара. В Китай, също както и в Нидерландия, има недостиг на техници и затова дуалното образование може да осигури необходимите знания, умения и компетенции за такива професии, а работниците получават широко признати сертификати. Дуалното обучение там е насочено главно към средното образование.

Професионалното обучение се осъществява и управлява от министерството на образованието и министерството на човешките ресурси и социалната сигурност и играе важна роля за икономическия растеж на страната.В сферата на висшето образование са застъпени технически  и политехнически колежи, където обучението продължава 2 – 3 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 3
valentino29
преди 9 години
Институт за създаване на модерните роби,но при съвременният модел на монетарна икономика е нещо естествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
valentino29
преди 9 години
Дуалното образование ,задължително ви лишава от всякакви възможности за развитие на личността ви ,като ви превръща в един много качествен робот ,за извършване елементарни индустриални задачи.Това изключва висше образование,културно развитие и амбиции в изкуството,за сметка на което получавате един много добър потребител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още