IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е общото между Оргахим, Девин, Нефтохим и Солвей-Соди?

И при четирите компании има търгови предложения след многократен спад в цените на акциите им, при неликвиден капиталов пазар

11:43 | 11.03.10 г.
Какво е общото между Оргахим, Девин, Нефтохим и Солвей-Соди?

Какво е общото между Оргахим, Девин, Нефтохим и Солвей-Соди? И при четирите компании са отправени търгови предложения след многократен спад в цените на акциите им и изключително неликвиден капиталов пазар. Дали тези търгови предложения са знак от мажоритарните собственици, че цените на акциите са атрактивни, или са резултат от корпоративно преструктуриране, което би се случило и при рекордните цени от октомври 2007 г. - въпрос на лично тълкуване.

През 1998 г. цените на акциите на Солвей-Соди и Лукойл Нефтохим Бургас АД са около и над 30 лв. за акция, но идва руската криза и чуждите инвеститори масово разпродават пазарите в Източна Европа.

Така акциите на Солвей-Соди и Лукойл Нефтохим Бъргас поевтиняват около 10 пъти до цени от 3-4 лв. за бр. до 2001 г., като дъното на пазара е постигнато през пролетта (месец април).

На 26 юни 2001 г. Солвей Шишеджам Холдинг АГ-Виена обяви, че отправя търгово предложение за акциите на дружеството на цена от 13 лв./бр.

На борсата обаче имаше въведени оферти продава и сутринта на следващия ден (27 юни) най-бързият инвеститор купи 80 акции при цена от 3,9 лв., като в рамките на деня реализира 242% печалба.

Акциите на пазара през 2001 г. като цяло са изключително евтини, но никой не желае да ги купи, няма и голямо предлагане и ликвидността е ниска. През 2001 г. има много сесии, в които не се търгува нито една акция на дружество от SOFIX, като по това време в индекса влизат 10 компании. Инвестирането на БФБ-София е изключително екзотично занимание и се упражнява от няколко десетки спекуланти. Наскоро създадените пенсионни фондове пропускат момента да влязат в пазара. Коефициентът цена/печалба на дружествата от SOFIX е едва 2,17.

На 5 август 2002 г. Investor.bg публикува анализ, че Оргахим има пазарна капитализация, която е 3,23 пъти по-ниска от печалбата му. Цената на акция е 4 лв.

На 31 май 2001 г. акциите на Лукойл Нефтохим Бургас се търгуват при средна цена от 4,024 лв. при нелошия обем за онова време от 30 303 акции. В близките дни има и сделки до цени от 3,75 лв. за акция, като това са работническите акции, които мажоритарният собственик изкупува. Купуват и шепата спекуланти, които в този момент участват на БФБ-София.

В края на 2004 г. дружеството е отписано от публичния регистър след търгово предложение при цена от 27,83 лв. за акция или седем пъти по-скъпо за три години.

Спекулантите използваха средствата от търговите предложения за Солвей-Соди и Лукойл Нефтохим Бургас за покупки на останалите на БФБ-София дружества и реално тези търгови предложения раздвижиха пазара.

В по-ново време акциите на Девин АД започнаха борсовата си търговия при цена от 7,85 лв. за акция на 20 септември 2007 г. Последва мощен спад до 1,2 лв. за акция през 2009 г. и в последните месеци на миналата и първите на 2010 г. Адвент интернешънъл реализира търгово предложение при цена от 3,5 лв. за акция и в момента провежда процедура по отписването на дружеството от публичния регистър.

Вчера Комисията за финансов надзор обяви, че основните акционери на Оргахим АД отправят търгово предложение към останалите акционери в дружеството. За съжаление комисията не публикува предложената цена. Днес акциите на дружеството поскъпват с 11% до 91 лв. за акция при оборот за 38 хил. лв., като инвеститорите се надяват на добра търгова цена.

От 4 лв. за акция през 2001 г. Оргахим поскъпна до 897 лв. за акция през 2007 г. (над 200 пъти, или 20 000% за 6 години), за да поевтинее след това близо 20 пъти до 52 лв. през 2009 г.

Дали ще има вълна от „мажоритарни собственици“, влизащи на пазара с цел покупка на акциите, предстои да видим.

Определено такава вълна нямаше през 2007 г., когато имаше обратният процес и мажоритарните собственици излизаха на пазара в десетки IPO-та и увеличение на капитала, като губеха своя дял, преотстъпвайки го на жадните за акции пенсионни и договорни фондове и спекуланти.

Реално с отказването си от дялове за стотици милиони лева мажоритарните собственици озаптиха желанието на инвеститорите за акции.

Дали сега някои мажоритарни собственици ще изкупят дялове от дружествата си, ще ги отпишат от публичния регистър и ще направят IPO след няколко години, когато в зависимост от конюнктурата цените може да са други?

Предстои да видим.

Дали мажоритарните собственици на Девин и Оргахим отправят търговите си предложения, защото вярват или знаят, че конюнктурата се подобрява и ще направят добра сделка, или поради някакво корпоративно преструктуриране?

За капиталовия пазар ще бъде добре, ако мажоритарните собственици подкрепят цената на акциите си, но не се стига до прекомерно намаляване на свободно търгуваните акции и отписване на дружествата.

Свързани компании:

Девин АД Отписано от публичност(6D3)

Оргахим АД(5ORG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още