IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в китайската икономика продължава да намалява

Народната банка на Китай понижи стойността на националната си валута с най-големия темп от август 2015 година насам

11:58 | 07.01.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Китай продължи с обезценяването на юана, което доведе до срив на фондовите пазари в региона, като търговията бе спряна за втори път тази седмица. Народната банка на Китай понижи стойността на националната си валута с най-големия темп от август 2015 година насам. Юанът се намира на най-ниските си нива спрямо долара от февруари 2011 г., като неговото обезценяване спрямо зелените пари оказа негативно влияние и върху други валути от региона като малайзийски рингит, сингапурски долар и южнокорейски вон. Също така австралийският долар, който отразява състоянието на китайската икономика и свързаните със страната събития, поевтиня до 2-месечно дъно спрямо долара до 0.7024 по време на азиатската сесия.

Напрежението между Саудитска Арабия и Иран, заедно с ядрените опити на Северна Корея засили предпазливостта на инвеститорите. В комбинация с набиращите нова сила опасения за стабилността на китайската икономика, тези факти доведоха до нова доза разпродажби на фондовите пазари. След като Народната банка на Китай оставя свободното падане на юана да продължи, убеждението на пазарните участници, че икономика номер две е по-слаба отколкото първоначално се смяташе се засилва. Това води след себе си увеличаване на инвестициите в по-сигурни активи като японска йена и злато.

След срива по азиатските фондови пазари японската йена поскъпна спрямо щатския долар до 117.66, което представлява най-високото ниво за валутата на островната страна срещу зелените пари от 24 август насам. Златото от своя страна задмина бариерата при 1 100, достигайки ниво от 1 102.69 долара за тройунция. Негативното представяне на долара се дължеше и на факта, че стенограмата на Федералния резерв на САЩ (Фед) предполага по-постепенно повишение на лихвените нива в страната, поради все още незадоволителните нива на инфлация в икономика номер едно. В резултат на това еврото успя да напредне спрямо щатската валута до 1.0829 по време на сесията в Азия.

Негативните новини от Китай се отразиха негативно и на петрола, подвеждайки Брента до над 11-годишно дъно. Глобалното свръхпредлагане и заниженото търсене от страната доведоха до нов спад в котировките на „черното злато“ под 33.00 долара за барел, което представлява най-ниска стойност за суровината от април 2004 година. Освен това Саудитска Арабия намали внезапно цените на суровия петрол за Европа. Тази стъпка би могла да окаже силно негативно влияние на цената, на която Иран ще навлезе на пазара, след като санкциите срещу страната бъдат вдигнати. Щатският суров петрол от своя страна се срина до 32.20 долара за барел в края на азиатската сесия.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/USD

Двойката поевтинява след неуспешния опит да преодолее съпротивата около 0.7438. Низходящото движение беше очаквано от нас и още през ноември сигнализирахме за търсене на къси позиции. Оптималният таргет на низходящия импулс е в зоната на психологическата подкрепа при 0.6700. Важно е да отбележим, че все още графиката не е затворила нито един бар под 0.7020, което е първата структурна подкрепа от комплексната корекция, започнала още през септември. Пробивът на локалния минимум от корекцията при 0.7020 е важна индикация и трябва да сме внимателни с късите позиции, преди да видим значителен пробив на въпросното ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 8 години
В статията не се коментира как в резултат от обезценката на ренминби юан поскъпва цената на ХОНКОНГСКИЯ ДОЛАР който е в състояние на борд с американския!ТОВА, ЧЕ ЦЕНАТА НА КИТАЙСКИТЕ СТОКИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАЗАР НАМАЛЯ ВОДИ ДО ДЪМПИНГОВИ ЦЕНИ НА СТОКИТЕ И ПЪЛЕН БЛОКАЖ НА МЕСТНАТА ИКОНОМИКА!ТОВА ОТ СВОЯ СТРАНА ВЛИЯЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ БАНКОВ СЕКТОР ЧИИТО ПРИХОДИ ОТ КРЕДИТИРАНЕ ВОДЯТ ДО НАРУШАВАНЕ НА БАЛАНСА ИМ!ЗАТОВА СЕ СТИГА ДО ПАРАДОКСА НА ОТРИЦАТЕЛНИТЕ ЛИХВИ НЕ САМО ПО ДЕПОЗИТИТЕ , НО И ПО КРЕДИТИТЕ!Валутната война е факт!Тя променя коренно всички постановки и нарушава бюджетите не само на банките , но и на правителствата!При такова клатене на кораба дребните държавици като нашата са най уязвими!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още