IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският паунд поскъпна с 2,4% спрямо долара от началото на седмицата

Лирата се задържа на зелена територия в сряда

10:42 | 22.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Тази седмица започна с преобръщане на нагласите за изхода от вота във Великобритания, който ще се проведе утре. Въпреки че привържениците за оставане на Острова в Европейския съюз (ЕС) набраха преднина, все още не може да се каже, че бъдещето на страната е предрешено, тъй като стойностите остават близки, макар и в полза на Bremain. Британският паунд се задържа на зелена територия, след като от началото на седмицата се повиши с 2.4% спрямо щатския долар. През вчерашния ден зелените пари поевтиняха спрямо стерлинга до 1.47828, което е най-високата стойност за двойката от 4-и януари насам. Представянето на долара бе повлияно и от изявлението на председателя на Федералния резерв на САЩ (Фед) вчера.

Котировките на долара бяха в разнопосочни посоки, след като Джанет Йелън се придържа към постепенно увеличаване на лихвените нива в икономика номер едно, но шансовете за двукратно затягане намаляват. Тя обърна внимание на макроикономическата картина в глобален мащаб, която би могла да повлияе негативно на решението на централните банкери. За момента повишение през юли остава много слабо вероятно, като Фед би могъл да пристъпи към затягане на монетарната политика най-рано през септември, ако разбира се икономическите показатели като трудов пазар и инфлация срещнат очакванията на централните банкери. Това доведе до спад за долара спрямо кошница от основни валути, като Йелън наблегна и върху последствията при евентуално решение на британците да напуснат ЕС.

Вчера също така президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че предстоящият референдум във Великобритания продължава да допринася за насищането на несигурност на финансовите пазари, като изтъкна и готовността на институцията да действа с всички възможни средства при необходимост. Това се отрази негативно на котировките на еврото, което се спусна спрямо долара до 1.12399 от върховите нива в понеделник при 1.1382. По-този начин единната валута остава на червена територия за седмицата, след като целостта на ЕС остава заплашена от утрешния вот. Напредването на вероятността за оставане на страната в Общността повлия търговията на фондовите пазари, след като германският DAX се задържа на зелено вчера, след записаното рали в понеделник. Позитивните настроения се отразиха и в спад за японската йена, след като доларът успя да надвиши нивото при 105, а Nikkei поевтиня с 0.64%.

Поради засилването на позициите на Bremain кампанията, златото бе принудено да отстъпи, понижавайки се до 1 261.08 долара за тройунция по време на азиатската сесия. От друга страна петролът записа повишения, с оглед на намаляването на рисковете около вота на Острова и очаквано намаляване на складовите наличности в САЩ. Американският петролен институт прогнозира спад в запасите от 1.5 млн. барела, което дава импулс в цената на „черното злато“, като Енергийната информационна агенция ще обяви официалните данни днес в 17:30 часа българско време. Възвръщането на цената на суровината над 50 долара за барел подкрепи и фондовите пазари отвъд Океана, където DJIA и S&P 500 записаха повишения, които бяха последвани и от повечето азиатски измерители.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

Неутралното действие на ЯЦБ подпомогна още веднъж йената, която измести щатския долар до най-ниските стойности от 2014 г. насам. Поскъпването на йената е по-скоро моментно настроение и вероятно до месец ще видим спад в цената ѝ. Подкрепата около 104.520 се запазва като валидна зона, от която може да започне ново средносрочно поскъпване на двойката, но за покупки трябва да се чака още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още