IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законността не е проблемът на италианските мини-ботове

Паралелните валути могат да циркулират и без статут на законно платежно средство

10:40 | 08.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Но именно този по-широк контекст прави позицията на г-н Драги по отношение на мини-BOT неискрена. Той трябва да признае, че след като са издадени от национална хазна и могат да бъдат приети за плащане на данъци, мини-ботовете имат по-голям шанс да успеят като високоликвидна валута от повечето други конкурентни паралелни системи (със сигурност повече от предложената от Facebook криптовалута Libra).

Както икономистът Вилем Бютер отбеляза миналия месец в изследователска бележка, ако мини-ботовете придобият свойството на пари, те имат потенциала да направят реална промяна, като трансформират неликвидните държавни задължения (просрочени) в ликвидни. В действителност, след като веднъж частният сектор стане готов да държи мини-ботове с нулева лихва, въпреки че има други безрискови активи с положителни лихви, пазарът ще започва да ги разглежда като „фискални пари“.

Това от своя страна позволява на държавата да използва тази ликвидност за повишаване на публичните разходи за реални стоки и услуги. Според г-н Бютер при икономика в застой това може да повиши производството и заетостта, което да доведе до увеличаване на данъчните постъпления.

Със сигурност има други примери, при които такива фискални парични опити са дали дивиденти. Вземете полиците, които Калифорния започна да издава през 2009 г. Те помогнаха за инжектирането на достатъчно ликвидност, за да се спаси щатът от фалит. Тези полици бяха форма на дълг, който също работеше като валута с много положително въздействие.

Ясно е, че еврозоната е далеч по-крехка, отколкото някога е била доларовата система. Така че аналогията с Калифорния не е перфектна. Друг възможен паралел е с друга известна държава, която използва паричната фрагментация за справяне с нарастващите дисбаланси: Съветският съюз.

Първоначалната цел там беше да се създаде система, която да прехвърля стойност толкова безпроблемно, че самите пари на теория вече нямаше да са необходими. Държавата беше принудена да издаде три различни вида пари с различни профили на използваемост. За съжаление управляваният характер на тези валути, плюс липсата на свободен капацитет в системата, потисна растежа. Последва системен икономически крах с инфлационни последици.

С такива прецеденти не е изненадващо, че Драги беше склонен да омаловажи плана за мини-ботовете - той наистина може да подкопае еврото. Въпросът за законността обаче отвлича вниманието - нещо, с което наследничката на Драги Кристин Лагард, бивш адвокат, ще бъде наясно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още