IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът трябва да потърси спасение в идеалите си

В епохата, в която навлизаме, предимството на Запада не е демографско, военно, финансово или икономическо, пише в коментар на Financial Times

17:38 | 04.08.10 г. 7
Автор - снимка
Създател
Западът трябва да потърси спасение в идеалите си

Крахът на Lehman Brothers преди почти две години и съвсем скорошния разминал се на косъм колапс на еврото бележат нова глава в световната история, носеща името „Пост-западен свят“, пише Доминик Моизи, анализатор от френския институт за международни отношения в коментар за Financial Times.

За да разберем какво означава да живеем в такъв свят, първо трябва да погледнем назад в епохата от преди зенита на Запада – преди Великобритания да завладее Индия и за повече от два века Западна Европа да живее с убеждението, че всички останали на планетата са по-нисши. Този период сега приключи, казва Моизи.

Демографите предричат, че САЩ и Европа ще представляват едва 12% от населението на Земята през 2050 г. Накратко, в много отношения „другите“ сега дори превъзхождат Запада - от амбицията им за успех до увереността им в бъдещето. Вероятно е уместно европейците и американците да си зададат въпроса какво може да научат от новопоявилите се глобални сили, а не само да ги поучават.

Имало е, разбира се, и други периоди, когато цивилизации са се срещали като равни, например отношенията на Венецианската република с Отоманската империя през 16-ти век или дори британците в Индия през първите години на East India Company, преди да се възползват от слабостта на тогавашната индийска империя, за да сложат основите на своята собствена. Във всеки от тези случай взаимното уважение, което е съществувало между двете страни, е било базирано на смесица от емпатия и любопитство. Но именно това усещане на равновесие между различни цивилизации се изпарява с надигането на европейския империализъм и впоследствие с началото на доминацията на САЩ през 20 век.

С приближаването на третата годишнина, откакто през август 2007 британската Northern Rock стана първата банка на Острова от повече от 150 години, която изпада в неплатежоспособност, а светът осъзна крехкостта на западната банкова система, Западът отново трябва да се замисли за начина, по който възприема останалия свят, предупреждава Моизи.

Разбира се, не може да се игнорира фактът, че Азия и Запада са на различни етапи от развитието си. Възможно е в момента Китай и Индия да преживяват най-високата точка на впечатляващия си икономически ръст, преди икономиките им да поддадат под тежестта на структурни проблеми. И все пак трудностите, които стоят пред тях, не трябва да правят Запада самодоволен. Промяната в глобалния баланс на силите не трябва да бъде посрещана нито с отричане (американската реакция), нито със самовглъбяване (европейският маниер), защото този момент от историята, въпреки че изправя Западния свят пред безпрецедентно предизвикателство, предлага и уникална възможност.

Сравнителното предимство на Запада в този нов свят не е демографско, военно, финансово или икономическо. То се крие в света на идеите и идеалите – концепциите за демокрация, правов ред и уважение към човешките права остават в голяма степен уникални за Запада. Това определено е в негова полза, защото за първи път в историята една нова световна сила – Китай, излиза на водещо място на глобалната политическа сцена, без да има универсално послание, отричайки международните отговорности, които идват с новия и статус.

Именно универсалното послание на западния свят може да бъде конкурентното му предимство. За да може да го използва обаче, „позацапаната“ марка на западния капитализъм трябва да бъде издигната на нова морална плоскост. Краят на 18 век - зората на западното господство, съвпадаше с Просвещението. Днес новото Просвещение трябва да започне с модернизацията или „морализацията“ на капитализма.

Западният свят трябва да се превърне в модел, който в наши дни най-лесно се забелязва в „северните светлинки“ на Скандинавия, където властта е либерална, но ефективна, жените имат ключова роля в обществото, капитализмът не е лишен от човешки черти, а уважението към емигрантите е неписан закон. Това определено не е моделът, следван от САЩ, нито от Никола Саркози и Силвио Берлускони, пише в заключение Моизи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Jason
преди 13 години
Хе хе, некой тука май се хвърля в некви филми.Пичове, не си губете времето в търсене на идеалното общество, защото това е чисто ментално виртуално човешко желание за справедливост ОСОБЕННОкогато е от слабата страна!!!Светът е реален, живота е реален и "реалността е реална" а тя е, че ВИНАГИ ще има хищници и жертви!!!Само с насилие може, при това временно някой да наложи равенство. Не може да искаш лъвът да си изпили зъбите и да каже "добър ден" на антилопата, защото така било хуманно. Същото важи и при хората. Не може да очакваш по-силния да се примири да не "отупа" по-слабия, било то за спорт, финанси, борси, бизнес, политика ...Добре е все пак всички да се стараем да сме по-хуманни, защото като минеш "от грешната страна на тревата" само спомените за теб остават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
dakl
преди 13 години
Подкрепям напълно написаното от абитуриента! Точна е оценката му1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
абитуриент
преди 13 години
Не че и КОМУНИЗМА не беше една тотално сбъркана и ОТКАЧЕНА СИСТЕМА.....сигурно истината е някъде там - по средата един ХИБРИД между СОЦИАЛИЗЪМ и КОМУНИЗЪМ с максимално участие на ДЪРЖАВАТА на ВСЯКЪДЕ по веригата- на входа и на изхода както казваше БАЙ ТОШО- и ПОВЕЧКО МИЛИЦИЯ......??????!!!!!??????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
не съм убеден погледнете само БИВШИТЕ КОЛОНИЙ- бедности и МИЗЕРИЯ - особено в АФРИКА....????!!!!!.......Сега наистина КИТАЙЦИТЕ в борбата си за суровини започнаха да избутват западняците - обаче строят пътища , детски градини , болници.......все неща които са кът на черния континент , за разлика от многобройните МИСИЙ с изперкали мисионери -които покрай религията прокарват и интересите на съответната КОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА......!!!!!????.....А и какво направиха ЗАПАДНЯЦИТЕ ТУКА у НАС - НА СЕЛО........?????!!!!!!......ТОТАЛНА РАЗРУХА И ПУСТОШ-чак ми се плаче като минавам от там - удивително нещо е ВРЕМЕТО - какво прави за 40 - години.....?????!!!!!...... А това СЕЛО ЦЪФТЕШЕ- ЗЕМЕН РАЙ- особено ЕСЕНТА........а сега само тук таме възрастни хорица на доизживяване и много братчеди от маалата- ако не искаш да се разруши къщата на дядо ти просто ги пускаш да я ПАЗЯТ........и като отидеш някога да погледнен КАКВО СТАВА- не само дъха , а СЪРЦЕТО ТИ СПИРА.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
И с какво "безценният" език е по-добър от българския, да речем? Преиграваш, пич.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
Tia gluposti amerikantsite gi govoriat ot pone 20 godini sled kato USA se navodni s Indussi, Meksikantsi I LatinoIdeata e 4e tezi Indussi, Meksikantsi I Latino, moje da ne sa bash amerikantsi kato amerikantsite, oba4e te neminuemo shte priemat amerikanskia nat4in I nema kak da ne stanat po-amerikantsi ot amerikantsite oba4e pove4eto ot obiavite za rabota v jujnite shatti iziskvat da govorish Ispanski, skoro Ispanskia shte stane ofitsiallen ezik v USADa jiveiat zapadnite tsennosti I kultura
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
propusnal e sa spomene frenskia ezik - nared s drugite neotsenimi tsennosti predlagani ot zapadnata kultura, Kitai i nai-ve4e India triabva da zapo4nat da u4at beztsenniat ezik kolkoto se moje po-skoro, ina4e krahat im e neminuem
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още