IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Мечият пазар се завръща

Ако облигационният пазар ви казва, че икономиката е в рецесия, а в същото време индексите все още са сравнително високи, това е знак, че фондовият пазар е уязвим, посочва инвеститорът

11:00 | 03.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Марк Фабер: Мечият пазар се завръща

Мечият пазар се завръща, предупреждава икономистът Марк Фабер, редактор и издател на  The Gloom Boom & Doom Report, цитиран от CNBC. „Започва мечи пазар. Като сравнявате акциите с облигации и кеш не мисля, че акциите са особено привлекателни“, казва Фабер.

S&P 500 устойчиво се повишава oт най-ниската си точка за миналото десетилетие, достигната през март 2009 г. През последните месеци обаче пазарите са по-турбулентни, тъй като дълговите кризи в САЩ и еврозоната се отразяват негативно на растежа на икономиките.

„Облигационният пазар ви казва, че икономиката е в рецесия“, посочва Фабер. „Ако облигационните пазари ви казват, че икономиките на западния свят отслабват, а в същото време индексите все още са сравнително високи, аз мисля, че фондовият пазар е уязвим“.

Фабер се присъедини към критиките срещу американските и европейските политици за икономическите проблеми.

„Всички политици са безполезни индивиди. Никой не си прави труда да решава проблемите в САЩ и Европа. Това, което правят, е да слагат кръпки и да отлагат решението до безконечност“, казва той.

„Според някои анализатори съществува шанс икономическите данни да ни изненадат положително, но аз мисля, че ако нещо ще ни изненада, то няма да е за добро“, допълва той.

Фабер вярва също, че през втората половина на годината резултатите на някои корпорации ще започнат да разочароват.

До този момент резултатите за второто тримесечие се оказаха разнопосочни. Печалбите на големи европейски банки, като BNP Paribas и Barclays, разочароваха във вторник, докато по-рано тази седмица Motorola и инженерният гигант EADS се представиха по-добре от очакваното.

Според Фабер проблемите на Китай „представляват много по-голям риск за глобалната икономика, отколкото тези на САЩ, тъй като САЩ вече не са основен купувач на суровини“.

Той вярва, че ефектът от забавянето на китайския растеж върху цената на петрола може да се окаже критичен за производители на суровини като Канада и Австралия, както и за страните от Близкия изток.

„Ако цените на суровините падат, тогава производителите на суровини ще купуват по-малко стоки от Китай“, посочва той. „Това е нещо, с което централните банкери по света не могат да се справят“.

Инфлацията при храните е по-голям проблем за развиващите се пазари, отколкото за развития свят, тъй като храните типично представляват доста по-голямо перо от потребителската кошница в по-бедните страни, посочва Фабер изтъквайки, че това може да доведе до по-лош от очакваното икономически ръст в Китай.

Фабер, който казва за себе си, че е „ултра-мечо“ настроен споделя, че според него благородните метали са най-доброто място, където да се държат парите за момента.

Въпреки опасенията за някои основни икономики от еврозоната, включително Италия, той е сравнително оптимистично настроен за оцеляването на еврото.

„Това, което ме учудва повече, е силата на еврото и това че единната европейска валута все още не е колабирала“, казва той.

Според него периферните икономики, които тежат на еврото в даден момент ще бъдат „изхвърлени“ от валутния съюз.

„Щях да изхвърля Гърция от съюза още преди три години без да ми мигне окото и това щеше да излезе много по-евтино“, казва Фабер.

Златото, което се приема за инвестиционно убежище, ще продължи да държи цени, близки до рекордни нива от последните месеци вярва Фабер. Той заявява, че би купил злато, ако цената отново падне под 1500 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още