IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стрес тестовете увеличават натиска над европейските банки

До девет банки от тестваните ще трябва да наберат общо до 20 млрд. евро, смятат анализатори на PwC

12:34 | 01.08.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Проведените наскоро стрес тестове на европейските банки ще увеличат натиска за реформи над тях, коментират повечето анализатори, цитирани от Dow Jones.

Според анализаторите на PwC до девет банки от тестваните ще трябва да наберат общо до 20 млрд. евро свеж капитал, за да подобрят балансите си. Други експерти критикуват обстоятелството, че още не е ясно дали и кога тестовете ще „бъдат преведени“ в конкретни капиталови изисквания.

„Нашият анализ на резултатите показва, че вероятно до 9 от общо 51 тествани банки ще имат нужда да набавят допълнителен капитал“, казва Филип Вакербек, ръководител на отдела Financial Services Practice в Strategy&, част от PwC. За кои банки конкретно става дума от компанията засега не поясяват.

„На общоевропейско ниво при настъпването на неблагоприятен сценарий може да се достигне до капиталова нужда от 16 - 20 мрлд. евро", пояснява експертът.

Тъй като обаче в момента на фона на ниските лихви банките отчитат значително по-ниска рентабилност, отколкото преди финансовата криза, може да се очаква, че "капиталовите пазари ще предложат ограничено допълнително финансиране на засегнатите банки", казва още Вакербек.

На фона на хвалебствията от страна на Европейския банков орган (European Banking Authority, или EBA) и Европейската централна банка (ЕЦБ), които консенсусно показаха задоволството си от резултатите, през изминалите почивни дни редица банкери изказаха противоречиви мнения. 

В събота пък в обща декларация германският браншови съюз заяви, че не трябва да се прибързва с изводите и да се стига до „свръхинтерпретации“, защото „не е възможно от индивидуалните резултати да се правят директни изводи за определени капиталови нужди“. Особено по отношение на капиталовите нужди трябва резултатите да бъдат индивидуално интерпретирани, смятат от браншовата организация.

Именно в това направление са най-сериозните критики от страна на икономисти и политици. Изабел Шнабел, член на Консултативния съвет на Федералното правителство на Германия, посочва, че самият тест не прави никакви изводи . „Остава непрозрачен начинът кога и дали резултатите от стрес тестовете ще се превърнат в конкретни регулаторни капиталови изисквания", казва тя пред Tagesspiegel. Това, според нея, прави стрес теста „един беззъб тигър".

Ларс Фелд, също член на Консултативния съвет, смята, че банките все още имат дълъг път пред себе си. „Ще отнеме известно време преди всички лоши кредити да бъдат отписани", смята той. Лотар Бидинг, финансов говорител на парламентарната група на SPD, критикува факта, че рисковете от държавните облигации въобще не са включени в теста. „В сегашната ситуация в Европа това е повече от гаф," смята той.

Същото мнение застъпва и членът на Управителния съвет на германската централна банка Андреас Домбрет. Рамковите условия, при които днес работят банките, са променени значително чрез дигатализацията, ниските лихви и строгите регулации, пояснява той в интервю за Bild. „Банките много спешно трябва да започнат да премислят как да променят бизнес моделите си към тези изисквания“, казва той. Така например заради ниската инфлация според него „банките трябва да живеят още дълго с ниските лихви“.

Още в събота и президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман зае подобна позиция. „Банковите институции ще трябва да продължат непрекъснато да преразглеждат своите бизнес модели на фона на настоящата среда на ниски лихвени проценти, използвайки възможни консолидации в индустрията. Те трябва да намаляват разходите, както и да се изправят срещу засилената конкуренция в бранша“, заяви президентът на Бундесбанк.

През изминалите месеци EВА и ЕЦБ провериха колко капиталово адекватни са големите европейски банки при  криза. Резултатите са доста различни в различните региони и банки. На скандинавските „отличници“ като цяло се противопоставят слаби банки в Италия и Ирландия.

Въпреки силната местна икономика, германските водещи банки Deutsche Bank и Commerzbank са сред по-слабо представилите се, но и при двете се наблюдава значителен прогрес спрямо предния тест отпреди две години.

Най-зле се представя италианската Banca Monte dei Paschi die Siena, при която показателят Equity Tier 1 (съотношението на основния капитал от първи ред, CET1) – капитал спрямо рисковите активи, възлиза на минус 2,44 на сто. 

Още по темата вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Догодина на изборите в Германия и Франция ще има голямо шоу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Никой не мисли да ги плаща тези дългове.. може би този на когото ги дължат има все още някакви надежди.. но по-скоро се съмнявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
studioaa
преди 7 години
Няма нищо на този свят, което да върне един ходещ труп като тази банка към живот. Нито Меркел, нито Драги, нито който и да е на тази планета не го може това. Тези 75 трилиона $ деривати, които DB държи са повече от БВП на целия свят. Колко хеликоперни пари ще трябват за спасителен план тук??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
"И как една банка с капиталова адекватност под 1% изобщо и се позволява да продължава да съществува "Заради "капиталовите контроли", "мерките които са взети след кризава" или най-простичко казано - в момента контрола (или по-скоро желанието за проследимост) върху паричните потоци е огромен. Има огромен натиск за дигитализиране на паричните потоци и прилагане на "модерни финансови технологии" за максимален контрол.. Това отваря пътя към хеликоптерни пари и планова икономика. Да видим до колкото ще им излязат правилни сметките :-). Могат да манипулират числата колкото поискат, но не могат да се изолират окончателно от "другия" свят.. Аз мисля, че все по-често "другия" свят ще бъде представят от неуравновесени "посланници" от арабски произход..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
studioaa
преди 7 години
Много интересно ми как Deutsche Bank е минала стрестовете в ЕС, при положение, че същата банка се провали на стрестествете на ФЕД през март 2015? И как една банка с капиталова адекватност под 1% изобщо и се позволява да продължава да съществува при положение, че даже Lehman Brothers имаше малко под 3% капиталова адекватност когато фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още