IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква ще бъде 2017 г. за пазарите в Близкия изток ?

Страните от Персийския залив се прогнозира да се представят по-добре в сравнение с други развиващи се страни през следващата година

12:11 | 26.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Капиталовите пазари в Близкия изток, особено в произвеждащите петрол страни от Персийския залив, ще се представят по-добре в сравнение с други развиващи се страни през следващата година, на фона на по-високите лихвени проценти в САЩ и повишаването на цените на суровините. Това е мнението на Басел Хатун, главен инвестиционен директор за Близкия изток и Северна Африка на Franklin Templeton Investments. Фондът има възвръщаемост от 4% през последните три месеца, посочва Bloomberg.

Как високите лихви в САЩ ще се отразят на региона?

По думите на Хатун силният долар е положителен за региона. „Страните от региона нямат високи нова на дълг, който основно е деноминиран в долари. Така че в сравнение с други развиващи се пазари, като например Турция, Аржентина и Индия, Близкият изток няма да бъде засегнат.

От друга страна според него за чуждестранните инвеститори, които искат да купят класови активи, обвързани с долара, този регион се превръща в много по-привлекателен.

Как глобалната несигурност ще повлияе на тези пазари?

„Ние виждаме два предавателни механизма на несигурност в региона - по-силният долар, който е сравнително положителен, и цените на петрола. Преди 12 месеца положението с цените на петрола беше много по-несигурно, отколкото е днес. ОПЕК показа известна степен на единство и съгласие, че иска да подкрепи пазара. Така че опасностите около цените на петрола са много по-малко, отколкото преди една година. Районът сега е много по-стабилен, отколкото беше преди година“, обясни той.

Ще оскъпи ли акциите силният долар?

„По този въпрос е необходим отделен анализ за конкретни страни и акции. Трудно е да се направи оценка на региона като цяло. Нашият профил за растеж все още изглежда доста стабилен. Ако се вгледате в прогнозите за растеж през следващата година, от страна на корпоративните печалби, той вероятно ще е около 6%. Но нашата дивидентна доходност е много по-висока: средно в региона е 4,5%, докато в останалите развиващи се пазари е 2,5%", посочи Хатун.

По думите му рискът валутният борд в Саудитска Арабия да бъде премахнат вероятно е надценен. „Това е една тема, която е вероятно ще дойде на дневен ред през следващата година, тъй като въпросът за парична независимост ще изплува“, коментира Катън.

Икономиката на САЩ възобновява растежа, инфлацията най-накрая се завръща, лихвените проценти се покачват. В района имаме обратната траектория на растежа. Все пак валутният борд, който е в сила от 35 години, се отразява на политиката и инфлационните очаквания. В действителност той поддържаше фирмите в периоди на по-висок дълг и по-ниски цени на петрола в региона.

Какво да очакваме от Саудитска Арабия през 2017 г.?

Според Хатун несъмнено не трябва да се подценява включването на Саудитска Арабия в индекса на MSCI. Това, което ще бъде следващата голяма стъпка през първата половина на 2017 г., е Саудитска Арабия да изпълни инфраструктурните промени, които обеща да направи. Те включват „доставка срещу заплащане“ (Delivery versus Payment - DvP), T+2 сетълмент и въвеждане на къси продажби. Това са ключови стъпки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още