IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оценката за китайската икономика тази година трябва да бъде по-предпазлива

Стопанството вероятно ще постигне целевия растеж през 2019 г., но през следващите две години е възможен рязък спад

10:52 | 03.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изследователите от Anbound смятат, че икономиката е изправена пред огромен вътрешен и външен натиск. От вътрешна гледна точка процесът на трансформация и осъвременяване на индустрията е бавен, а си остава и проблемът със свръх капацитета. Намаляването на капацитета е неотложен въпрос. От голяма важност е и структурната реформа от страна на предлагането. В същото време тепърва предстои Китай да изгради силен вътрешен пазар, като търсенето остава слабо. Това е видно от резия спад в автомобилната индутрия.

Особено важно е също да се изтъкне, че внезапната промяна в търговските разговори между САЩ и Китай донесоха нови неясноти пред китайската икономика. Външната търговия е първото нещо, което ще бъде засегнато. Много провинции и градове в Китай вече отбелязаха продължителен спад в износа си за САЩ, поради което все повече региони започват да се обръщат към пазари извън Америка. Трансформацията може да изисква известен преходен период, през който много износители ще бъдат засегнати. Несигурността около търговските отношения със САЩ ще засегне и корпоративните инвестиции.

Много компании може да намалят инвестициите си в Китай или просто да изнесат фирмите си навън, за да ограничат рисковете. Това ще засегне безработицата в Китай и доходите, което пък ще се отрази на потреблението. Търговската война ще удари и финансовия пазар в Китай. Освен че ще се отрази на борсата, търговското напрежение може да предизвика обезценяване на юана, което да предизвика ефект на доминото.

Що се отнася до тази година, натискът върху икономиката ще се запази. Ако обаче Китай отговори с подобаващи стимули, няма да има проблем да се вмести в целевия диапазон за ръст на БВП от 6-6,5%. През 2020 и 2021 г. обаче китайската икономика може да изпита рязък спад.

За да стабилизира пазарното доверие в краткосрочен план Китай трябва да поддържа фокуса на макрополитиката си и да приложи мерки за стимулиране на растежа. В средно- и дългосрочен план е необходимо страната да продължи с реформите и отварянето си, както и с решаването на структурните проблеми в икономиката. Трябва да се подобри качеството на местната икономика. Ако конфликтът със САЩ обаче се задълбочи, ще се наложи преосмисляне на бъдещата икономическа ситуация.

Макроикономическите данни от април бяха под очакванията, което е в рязък контраст с по-добрите от очакваното данни за първото тримесечие. Това е предупреждение, че оценката за китайската икономика през таази година трябва да бъде по-предпазлива. Продължаващият натиск върху икономиката, съчетан с възможно изостряне на търговските отношения със САЩ, ще постави още по-големи предизивкателства пред икономическите политики на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още