IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес уроците от Аполо 11, които не трябва да забравяме

НАСА не стъпи на Луната сама, направи го в сътрудничеството между правителството, индустрията и науката

17:37 | 17.07.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Но системата работеше: „Аполо“ дойде навреме, в рамките на 10-годишния срок на Кенеди, и се вмести в бюджета си - около 20 милиарда долара (по цени от 60-те години).

„Аполо“ бе доказана комбинация от наследство и импровизация. Нийл Армстронг го обобщи съвършено в прочутите си думи на 20 юли 1969 г., когато за пръв път стъпи на Луната: „Това е една малка стъпка за човек, но гигантски скок за човечеството“. Това бяха думи, които бе прочел в професионалните списания за авиация, въздухоплаване и ракети. Той просто правеше лично това, което вече беше професионално.

„Малка стъпка“ беше обичайна метафора за усърдната работа на консервативното инженерство, като адаптирането на ракетните двигатели Сатурн и лунните системи за насочване и управление, както и тестването им при Аполо.

„Гигантският скок“ винаги е означавал да се стигне до нови рекорди за скорост и височина. Бяхме правили това и преди: като Atlas ICBM, която пресичаше континенти, и проекта Меркурий в земната орбита; или тестовият самолет Х-15, най-бързият и най-всоко летящият в историята (Армстронг летя на него). Сега „скокът“ означаваше престояването в лунната орбита, както и иновативния космически кораб „Аполо“.

Кацанията на Луната не са лесни, нито пък устойчиви. Моментът трябва да е точен. Той трябва да срещне желанието с парите, държавата с пазара, крайната точка на проекта с договора. Обществената подкрепа също е от значение. Проучванията на общественото мнение се колебаят под 50% в подкрепата си за кацанията на Луната. САЩ достигна точка на незаинтересованост и изтощение към 1970 г., което се дължеше на отслабване на икономиката и социалните протести у дома, както и на войната във Виетнам. Президентът Ричард Никсън отмени последните няколко мисии на Аполо и плановете за лунна колония, след като НАСА премина към нови договори за космическата совалка.

Подобно на всяко човешко начинание, системата за аерокосмически договори имаше своите корупционни практики, често обобщавани като част от „военно-индустриалния комплекс“, който възнагради връзкарството, надплащанията, лошото управление и конфликтите на интереси. Нито пък политиката винаги бе лицеприятна, изпълнена с партизански спорове.

При всичките си фанфари новите комерсиални космически авантюри като Space X на Илон Мъск следват същия модел на договор между правителството, индустрията и науката, макар и с по-голяма свобода на действие от всякога. Това е моделът, който работеше, с всичките му успехи и неуспехи – стига да си поставяме постижима цел и да създаваме справедлив набор от правителствени договори за най-добрите компании и лаборатории.

Когато се върнем на Луната или се отправим към Марс, то ще бъде благодарение на нашия прагматизъм и бизнес усет - многото малки стъпки на доброто старо американско ноу-хау.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Нали ги видяхме и руснаците с Буран :) Пълня излагация. Летя веднъж и то празен и струва 1 трилион долара. О и без малко да забравя... Земята е плоска, континента Австралия не съществува, Всичи кораби на американците са снимани в Дисни и сред нас живее тайна раса от рептили ! Много е възможно и ти да си от тях :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Не изчетох статията, не ме интересува. Знам само, че причината да стъпят на луната е това, че СССР изпрати първо човек в космоса. Ако руснаците бяха успели да изпратят хора на Марс, те щяха да направят същото на Юпитер. Само че на *** силите им са до околоземна орбита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
Бизнес уроците от Аполо 11, които не трябва да забравяме Да не забравяме, че като гледаме документалният филм, за излитащата ракета, огромните двигатели се тресат и е цяло чудо, че това отива на ниска орбита около земята.А защо вибрират?Руските космически кораби са с двигатели с доста по-малк сопла.Кое ще рече, че 600 кила гориво за секунда се смесват адекватно с окислителя и тече горене без детонации.Сергей Корольов е казъл, че американците се опитват да влезат в капан, от който руснаците са избягали.Огромен двигател - неадекватно смесване на гориво и окислител - детонации - вибрации - скапване на дигател и/или окачване.Просто като гъбена чорба.Ама пусти Холивуд, яко пудри мозъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още