IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деглобализацията на Китай трябва да ни тревожи

Един икономически самодостатъчен Пекин би бил много по-склонен да започне военен конфликт

21:45 | 23.07.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сега Китай има други причини да иска да върне веригите за доставки в рамките на своите граници. Американските ограничения за износа на критични технологични компоненти, оборудване и софтуер за водещи китайски технологични компании като Huawei показаха колко е зависим Китай от глобалните вериги за доставки. Военното напрежение в страната също нараства, като потенциалните конфликтни точки са в Южнокитайско море, Източнокитайско море и Тайван. В случай на сблъсък китайското правителство не желае военно-промишленият комплекс да бъде спънат от зависимостта от глобалните доставчици.

Поради тези причини китайското правителство прави систематични усилия за изграждане на собствени високотехнологични индустрии, като разчита по-малко на вносни компоненти. Инициативата "Произведено в Китай 2025" използва различни инструменти на индустриалната политика - правителствени инвестиции, придобиване на интелектуална собственост, субсидии и директиви към държавните компании - за да подкрепи националните шампиони в роботиката, фармацевтиката, аеронавтиката, съвременните материали и информационните технологии. Заявената цел е Китай да постигне 70% самодостатъчност в тези отрасли до 2025 г.

От гледна точка на развитите нации това е тревожно развитие по няколко причини. То ще създаде нова конкуренция за американските, японските, европейските и южнокорейските компании и ще разстрои още повече глобалните вериги за доставки. Също така, един по-самодостатъчен, по-малко глобално ангажиран Китай може да се почувства окуражен да започне военен конфликт със САЩ, Япония или други страни.

Икономистът Брад Сетсър от Съвета по външни отношения смята, че Китай вече се деглобализира с бързи темпове. Той отбелязва, че ръстът на китайския внос на промишлени стоки намалява по-бързо от спадането на общия икономически растеж.

Свят на самостоятелни национални вериги за доставки вероятно ще бъде по-малко ефикасен и по-опасен от свят на разпределено международно производство. Най-малкото тази тенденция заплашва да повиши цените за потребителите. Но последиците могат да бъдат много по-сериозни. Превръщането на веригите за доставки в националистични системи за производство би могло да ни върне в свят, в който великите сили се чувстват по-малко ограничени в прибягването до военни средства за разрешаване на конфликти. Това е бъдеще, което трябва да тревожи всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 3
scott
преди 4 години
Умирам от смех!Войната НИКОГА не е спирала. Ваймарската републик изземваше стойнос и бъдеще от пападналите в нея чрез хиперинфлацион. После малко бум-бум и оставащите на бутона и легитимни да издават заповеди я продължиха в глобализационът! Който изземва стойнос от секи, който докопа. първо му срива възможността да си произведе нужното сам и после му налага цените на производителъ, които мож да са в пъти по-високи от способността му да ги плаща. Е, нищо, подкупваш слабото правителство, то не защитава месните и си продаваш......що свърши глобализационът, ше попитате? Щот достигнахте крайна точка, банкстерчетата! У момента, банките, изземват стойнос и бъдеще от секи властнямащ по светъ. Дори не го питат и мож изобщо да нема нужда. Обаче, секи клик на банкстерите зима стойнос от юзъръ и го краде втори път със отрицетелни лихви по депозита му при тех! Систъмъ е технически съвършен. жертвата нема никва печеливша опциа за реакциа. Освен една де, късане със банкстерите и докопване до ак47. "Те ни отнеха всички права, освен правото да се борим срещу тях" да Ви говори нещо? Китай, митай, у цеил свет днес разлома е между правимащи /дет постоянно ти викат мяу,мяу, ама те грабат като на олимпиада/ и правонемащи. Тез, умниците са изчислили сичко електронно. Обаче, ак47 е неизчислим. Станах кат ванката да ге. У секи пост си мелем едно и също. сорка, обаче го виждам да приближава. и е ПРАВИЛНО ТАКА ДА СТАНЕ! ЧОВЕКОБРОЙКИТЕ ***! Требват ни само човекоиндивиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 11
khao
преди 4 години
що за тъъъпа статия ??? че нали ако китай направи това ще се самоубие с две ръце !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 17
zelka007
преди 4 години
"фалиралите янки и проскубанио български левще стои на барикадата"-------------------------------------------не ти ли прави впечатление наплива на руснаци желаещи да закупят имоти и да се изселят от любимата ти рассия във фалиралата сащ и проскубаната България :)))и я кажи колко бойни самальота загуби матушката от началото на годината без да участва във военни действия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 23
ABBA
преди 4 години
Ъм дам!Днес корейци и японци запротестираха!Руски и китайски стратегически бомбардировачи тренирали съвместна дейност.А каква е дейността на стратегическият бомбардировач?Правилно, да фърга бомбе.Термоядрени.Май Медведев бе поръчал на военните да се сработят с китайците, а?НАТО нещо си придоби това, което искаше -някой, който да може да го нулира.Само не казвайте, че фалиралите янки и проскубанио български левще стои на барикадата до смърт !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още