IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската война между САЩ и Китай се превръща във валутна

С митата си Тръмп всъщност е архитект на по-слабия юан, но прекалената обезценка не е по вкуса и на самите китайци

13:00 | 06.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Други азиатски икономики също се сблъскват с последиците от валутната война. Една жертва в понеделник беше Южна Корея, тъй като вонът се понижи с 1,4% спрямо долара. Корея е част от нововъзникващия „юански блок“ от страни, които търгуват интензивно с Китай и чиито валути следват стойността на юана като резултат.

Но Корея също така все още е част от доларовия блок с дългове на нефинансовите си компании от 255 милиарда долара, или 16% от БВП. Корейските финансови компании пък дължат 305 милиарда долара дългове, или 19% от БВП. Колебанията на валутния курс биха могли да стресират тези длъжници, а Сеул също трябва да се бори със собствените си страхове от изтичане на капитал.

Япония има противоположен, но също така сериозен проблем. Обезценяването на юана в понеделник доведе до поскъпване на йената, тъй като инвеститорите потърсиха сигурност. САЩ вероятно смятат, че това е полезно предвид дългогодишните оплаквания, че йената е хронично подценена.

Но Япония е най-големият кредитор в света, притежаващ нетни чуждестранни активи от 3,2 трилиона долара през миналата година. Японските спестители са вложили парите си в доларови активи в чужбина в търсене на по-висока доходност. По-силната йена намалява възвръщаемостта в йени от тези инвестиции, свивайки доходите на корпорациите и домакинствата, което има лош ефект за японската икономика.

Къде ще завърши тази валутна конвулсия може само да се гадае. Един от търговските поводи за самонадеяност на Доналд Тръмп е, че той може да манипулира пазарите както си иска, като вдига или понижава митата. Но валутните пазари са склонни да прехвърлят границата и да създават неочаквани жертви. Пазарите не знаят какво финансово бреме може да понесе една компания от Шънджън, преди да спре да обслужва своите доларови облигации, както и Тръмп не знае.

За господин Тръмп всичко това е част от грандиозното му търговско шоу с китайския президент Си Дзинпин. Той беше бесен миналата седмица, когато неговите преговарящи се завърнаха от Китай без значителен напредък. Така той наложи нови мита, които според него ще нанесат повече вреда на Китай, отколкото на САЩ.

Но ако президентът вярва на съветите на съветника си Питър Наваро, че САЩ са имунизирани от всичко това, пазарите казват обратното. Индексът Dow Jones вече е на по-ниско ниво, отколкото беше през януари 2018 г., когато той започна играта на нерви с китайците, въпреки двете години на силни корпоративни печалби. Несигурността от митата намали растежа на БВП на САЩ от 3% на 2%. Бизнес инвестициите се свиват, а световната промишленост е почти в рецесия.

Г-н Тръмп наказва Китай, но той също така поставя в опасност растежа на САЩ чрез създаване на търговски и валутни рискове, които подкопават ползите от неговата данъчна реформа и дерегулация. Понякога търговските войни завършват зле за всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още