IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството в Кипър даде пълен „инвеститорски контрол” на гражданите

Иновативна дигитална платформа осигурява прозрачност и отчетност за изпълнението на всички проекти за развитие, с техните срокове и финансиране

08:20 | 30.10.19 г. 3
<p>
	Иновативна дигитална платформа осигурява прозрачност и отчетност за изпълнението на всички проекти за развитие, с техните срокове и финансиране.</p>

Иновативна дигитална платформа осигурява прозрачност и отчетност за изпълнението на всички проекти за развитие, с техните срокове и финансиране.

Сред много посочени в ход и предстоящи училищни ремонти, транспортни подобрения и обществени сгради най-тежко „виси” изграждането на новия дом на Камарата на представителите (парламента на Кипър), чиято цена е 97,6 млн. евро.

Жителите и гостите на кипърската столица трябва да запазят самообладание за реконструкцията на триъгълника от три от най-важните и натоварени транспортни артерии в централната част на града. Според данните в EXANDAS процедурата за нея е започнала още през май 2016 г. и предстои да бъде завършена през декември 2022 г. Цената й е 28.8 млн. евро.

Смятаният за най-успешно и динамично развиващ се кипърски град благодарение на огромни частни инвестиции – крайбрежният Лимасол, е на второ място в правителствената инвестиционна програма. Той е спечелил от нея 206 проекта, от които 144 вече са в графата „завършен”. Застоялите проекти обаче са много и включват разширяване на училища, подобряване и изграждане на доста улици и пътища.

Живеещите в района на Фамагуста ще могат да следят по онлайн портала как върви проектирането и изграждането на пречиствателна станция за отпадни води на стойност 30.7 млн. евро.

В новата онлайн платформа са включени и средствата, предназначени за изграждането и функционирането на петте центъра за върхови постижения. Два от тях вече са действащи, а трите нови научно-изследователски структури спечелиха тази година европейско финансиране по програмата на ЕС „Хоризонт 2020” в размер на 15 млн. евро всяка от тях. Правителството отпуска от бюджета по 15 млн. евро за всеки център.

Във втората част на EXANDAS са включени

321 правителствени политики, мерки за реформи и национални стратегии,

които изискват финансиране от държавата.

Тези инвестиционни действия обхващат 40 реформи, 230 политики и/или решения на правителството и 51 национални стратегии. Те също са на най-различни етапи – завършени и приети, започнало е или предстои прилагането им. 14 законопроекта, свързани с тези мерки, са одобрени от правителството, но чакат реда си в Правната служба (за правен преглед), а други 17 законопроекта трябва да бъдат гласувани от парламента.

38 от обявените публично правителствени решения още са в процес на финализиране в съответните министерства. 

Всички тези активности са класифицирани в седем тематични стълба. Най-много - 111, са свързани с икономиката, а 65 са в областта на социалната политика. Следват ги образованието, енергийният и отбранителният сектор, правосъдието и върховенството на закона, околната среда и селскостопанската политика, здравеопазването.

Несъмнено една от най-интересните мащабни правителствени политики е в частта за енергийното развитие. Със сигурност местните власти, граждански групи, неправителствени организации, екосдружения и бизнесът ще следят много внимателно пакета от проекти, необходими за завършване на енергийния център в района на Василикос край Ларнака, единствената в Кипър зона на тежката промишленост. В решаването на тази задача са включени различни министерства и частни компании, които трябва да балансират интересите си.

Най-конфликтната точка е преместването в новия център на сегашните рафинерии, които се намират близо до Ларнака и пречат на развитието на града като туристически център. Сагата се точи вече години, с много скандали, протести на обществеността и местните власти, които настояват за ускоряване на процеса, и поредни отлагания. Според последните данни в програмата EXANDAS подписаният през юни 2018 г. меморандум за разбирателство трябва да бъде изпълнен в частта за преместване на горивата до 31 декември тази година, а крайният срок за пропан-бутана е 31 декември догодина.

Изпълнението на две стратегии в областта на селското стопанство ще привличат вниманието на кипърците, защото засягат всекидневния им живот. Финансираната от правителството Стратегия за управление на водите, приета през юни тази година, трябва да въведе практически мерки в средносрочен план за периода 2019 - 2022 г. и в дългосрочен план за периода 2023 - 2030 г. за решаване на много острия за страната воден проблем. Целта е да се увеличи наличността от питейна вода и максимално да се използва рециклирана вода за напояване.

Подробности могат да се намерят и за одобрената през ноември миналата година Стратегия за управление на отпадъците. Тя включва изграждането на нови депа и станции, мрежа от „зелени точки”, насърчаване на разделното събиране на битови отпадъци.

Кипърската програма EXANDAS е добър пример за координация между правителството и гражданите за общ мониторинг върху публичните разходи, но остава да се види колко активен ще е новият инвеститорски контрол. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Мислел съм си за такова нещо доста пъти. Със сигурност е нужно и със сигурност много полезно. България обаче няма капацитета да създаде такъв държавен сайт с нужната му сложнотта и поддръжка за да бъде полезен, съмнявам се, че има и държавен служител в момента на достатъчно висок пост който да може да измисли как да работи сайта така че да е полезен в нашето общество. Ще трябва да се даде на частна фирма за изработка и поддръжка, което сякаш ще даде твърде много власт на тази фирма. Ще трябва и закона да се промени. Абе скоро няма да се случи тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Прав си, това е начина по който трябва да работи правителството, но се страхувам, че ако се внедри у нас, ние напълно ще опорочим идеята. Защото нашенеца е специалист по всичко, винаги знае най-добре как трябва да се правят нещата и непременно държи да си каже мнението. За да има обратна връзка, ще трябва да се създаде цяла нова държавна служба, която да преглежда десетки хиляди коментари и експертите да си губят времето за да отсяват малкото разумни от всички останали идиoтизми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още