IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли нова ера на строги икономии в САЩ?

Американците ще трябва да спестяват и произвеждат повече и да консумират по-малко

18:12 | 02.05.20 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	В САЩ май ще трябва да затягат коланите. <em>Снимка: Getty</em></p>

В САЩ май ще трябва да затягат коланите. Снимка: Getty

Това е от решаващо значение. Както и днес, правителствените разходи рязко се увеличават през 30-те години, за да се избегне още по-голям икономически спад. Федералните разходи са малко над 3 на сто преди депресията. Те се повишават до 10 на сто след това и продължават да нарастват до над 40 на сто до края на 40-те години. Тогава, както и сега, бюджетният дефицит се разширява. За разлика от днес обаче, частните спестявания са далеч по-високи. В действителност те са като китайските, отчасти защото повсеместното раздаване на дажби ограничава потреблението, докато доходите нарастват на фона на силния износ и свързаната с войната икономическа експанзия.

Днес ще бъде по-трудно да се постигнат подобни печалби. Пренасочването на веригите за доставки към дома може да облагодетелства части от индустриалния сектор на САЩ и да увеличи заплатите, подкрепяйки както бизнеса, така и работниците. Германските средни фирми могат да бъдат модел. Само че в краткосрочен план деглобализацията ще повиши цените за всички.

Междувременно компаниите, които преживеят блокадата, ще заменят възможно най-много работници със софтуер, така че безработицата ще остане висока. Разходите в публичния сектор също ще ударят тавана, като федералният дълг на САЩ ще нарасне от близо 80 на сто от брутния вътрешен продукт преди кризата до над 100 на сто до октомври, а след това вероятно още повече. Това допълнително ще навреди на икономическите резултати: мненията на учените за притеснителните прагове на дълга са различни, но е ясно, че високите му и нарастващи нива потискат икономическия растеж.

Това, което правителството на САЩ сега прави, не е някаква продуктивна кейнсианска разходна програма, а цялостно спасяване на всички. Може би някои разумни фискални стимули в области като инфраструктурата ще направят по-продуктивен част от този допълнителен дългов товар. Трудно е да се проумее как това ще компенсира мощните насрещни икономически ветрове, пред които сме изправени. Това не са 90-те години и американската икономика ще има затруднения да излезе от ситуацията.

Решението, базирано на историята, е ясно. Американците ще трябва да спестят много повече. През 2010 г. проучване на глобалния институт McKinsey относно 45 случая на намаляване на задлъжнялостта в зрели икономики след 1930 г. показа, че половината от тях са включвали продължителни периоди на строги икономии, бавен растеж на кредитите и по-високи спестявания.

Това не означава, че не се нуждаем от огромните правителствени разходи, които се прилагат сега. То обаче значи, че САЩ се нуждаят от честен разговор за това накъде да се тръгне оттук.

В крайна сметка дългът е национално бреме, споделяно от всички данъкоплатци. Следователно институциите трябва да помислят как да стимулират спестяванията: затварянето на всички вратички за непродуктивен дълг и ливъридж в данъчния кодекс е добро начало. След време Фед също ще трябва да обясни как ще премахне целия този дълг от баланса си. И всички ще трябва да мислят за пестеливост. Идва нова ера на американски мерки за строги икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
akо и ти си пилота , със сигурност ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
разбира от чинии и миене! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Смееешник, ти от метафори, алегории, ирония, сатира и сарказъм разбираш ли?Никой в света не се интересува от путин и русия. Нямаме си друга работа, с тях ще се занимаваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
Боян
преди 3 години
След време ФЕД трябвало да обясни как щял да намали баланса, то трябва да си умствено изостанал за да мислиш, че ФЕД някой ден ще започне да намалява баланса, напротив ще му се налага следващите 5-10 години да го увеличава с по 2-3 трилиона годишно. Предполагам след 3-4 години няма да са останали много хора които да вярват на ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Сме-шник.Ей тоя сайт съвсем пропадна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Точно така. С 5 пи-кли-ви и морално остарели самолета и 2 бомбардировача България е най-голямата заплаха за Русия. *** про-ст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Ние изтребители вече си поръчахме. Сега(поне според мен) са ни необходими бомбардировачи, B-2 Spirit например. Вероятно ще легне 2 000 000 000 лева бройката. Направим ли го, бъди сигурен че джуджани никога повече няма да посмее да ни ругае публично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
Всичко може. Интересна е цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Да видим дали могат да спестяват и произвеждат повече и да консумират по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
според мен няма да им се наложи да икономисват . ние ще направим още една авансова поръчка за още 8 броя Ф16 , същото ще направят и останалите съюзници в нато , кой Ф16 , кой Ф18 , кой Ф35 , всеки според възможностите си . поради очевидни и съдебни причини сп2 няма да тръгне и ще се наложи да се купуват големи количества LNG в ЕС , и от къде ако не от хамерика ще купуваме , все пак трябва да си помагаме ... :))) ... айде дрогаре ваш ред е ... :))) ... дотук много слабо , дайте малко по-живо по темата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още