IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът не трябва да е единственият инструмент за бизнеса по време на кризата

Европейските правителства и регулатори трябва да направят финансирането чрез собствен капитал по-лесно достъпно

15:22 | 22.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Хората трябва да бъдат насърчавани да инвестират в дългосрочни капиталови фондове по всякакъв начин. Европейският инвестиционен фонд, който насочва финансиране към малкия бизнес, трябва да оптимизира своите процедури, да ускори процеса на одобрение и да отдели ресурси не само за непублични предприятия, но и за ценни книжа, емитирани от регистрирани на борсите малки и средни компании.

Някои регулации и данъци, които бяха вредни за пазара, трябва да бъдат премахнати, включително части от общоевропейския регулаторен режим Mifid II. Трябва да премахнем необходимостта от отнемащи време консултации и от вредни данъци, като тези върху финансовите транзакции, които бяха приложени само в две държави.

Трябва да защитаваме и помагаме на европейските пазари на акции и на техните ключови участници, включително онези активни инвеститори, които традиционно се фокусират и върху по-малките компании. Конкретните инициативи биха могли да включват данъчни облекчения върху проучванията по отношение на малките и средни фирми, както за брокера, така и за емитента в случай на изследвания, платени от компанията.

Mifid II трябва да бъде опростен за по-малки активни инвеститори с активи под управление до 5 млрд. евро. Големите пасивни мениджъри трябва да поемат част от разходите за изследвания, от които те се възползват косвено.

Трябва да има промени и на борсите. Европейските пазари трябва да прилагат прекъсвания на търговията, подобни на тези в САЩ, за да защитят инвеститорите по време на сериозни сривове. Квазимонополните такси за данни, налагани от борсите, следва да бъдат регулирани. Ценовото поведение на участниците на пазара, което благоприятства големите инвеститори и компании, следва да бъде забранено. А някои от регулациите, които направиха продажбите на акции и търговията непечеливша за повечето брокери, трябва да бъдат преразгледани.

Трябва да измислим начини публичните субекти да действат като инвеститори при набирането на капитал от компаниите, с инструменти като погасим собствен капитал, който може да бъде възстановен от дружеството или предприемача след дълъг период от време.

Някои от тези инициативи могат да бъдат предприети бързо на национално ниво. Някои ще изискват смел подход от Европейската комисия, а други - повече време.

Няма много време за дискусия. Очевидно е, че нуждата от собствен капитал ще се увеличава бързо и че настоящата пазарна инфраструктура е твърде крехка, за да подкрепи компаниите, когато те наистина се нуждаят от нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още