IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските и германските акции имат голям потенциал

Това е въпреки очакването, че общото възстановяване на печалбите в Европа ще изостане от други региони

19:05 | 11.09.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Отговорът на Берлин беше фискална експанзия, еквивалентна на около 8% от брутния вътрешен продукт, като има потенциала да инжектира още, ако е необходимо. Съставът на германския фондов пазар също помага, тъй като e наклонен към индустриалните акции, които могат да се покачат успоредно с глобалното икономическо възстановяване.

За разлика от това, подемът при американските акции от март насам беше съсредоточен в шепа технологични компании с огромна пазарна капитализация. Рязкото изместване от технологичния сектор наскоро тласна целия пазар надолу, но също така подчертава необходимостта от диверсификация. Препоръчваме да инвестирате в дългосрочни тенденции, ускорени от настоящата криза. Например, веригите за доставки вероятно ще бъдат по-малко глобални и по-локални в бъдеще, което ще бъде от полза за секторите на автоматизацията и роботиката. Европа е дом на много от пазарните лидери в глобалната автоматизация на фабриките и процесите.

Цифровизацията на здравната индустрия също изглежда ще се задълбочава в резултат от пандемията. Европа вече отговаря за 22 процента от MSCI индекса, проследяващ „медицинско технологичните“ компании.

Зелените инициативи в основата на европейските планове за възстановяване от Covid също предоставят възможност за компаниите в региона. През юли лидерите на ЕС се споразумяха за фонд за възстановяване в размер на 750 млрд. евро, чийто главен елемент е фокусиран върху опазването на климата и дигитализацията. В дългосрочен план това трябва да насърчи развитието на области като възобновяемите енергийни източници, енергийна ефективност, електрическите превозни средства и инфраструктурата, свързана с мобилността и транспорта.

Следващи вълни на вируса могат да доведат до подход за отваряне на икономиките на пресекулки, но те няма да подкопаят, а само ще забавят възстановяването.

Сега знаем повече за коронавируса, отколкото в началото на годината. Оценките за смъртността и заразността му спаднаха след избухването на пандемията, и значителна част от някои населения вече хванаха Covid-19.

Това ще позволи на регулаторите да възприемат по-малко икономически разрушителни мерки при овладяването на нови вълни, като носене на маски, проследяване на контактите и социално дистанциране. Освен това има данни за напредък при ваксините и терапевтичните средства. Макар че страховете от втора вълна ще добавят нестабилност относно силата и скоростта на възстановяването, ние очакваме засилена икономическа инерция през следващата година.

Всичко това предполага пространство за повишение на глобалните акции, но инвеститорите ще трябва да избират особено внимателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Британските и германските акции имат голям потенциал.Колкото по-високо е дадено тяло, толкова по-голяма потенциална енергия има.Само някой да го бутне и при падане да видиш колко енергия ще се отдели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Няма по-подценен развит пазар от британския - да не говорим, че там дори няма данък върху дивидента, за разлика то високите данъци в Германия, Франция, Швейцария.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още