IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите технологични акции - по-скоро като дългосрочни облигации

Половината от индекса Nasdaq е като спекулациите, които видяхме през 1999 г., докато другата половина е по-изложена на лихвен риск

14:03 | 22.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Инвеститорите в Nasdaq имаха много поводи за радост през последните две години. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Инвеститорите в Nasdaq имаха много поводи за радост през последните две години. Снимка: Bloomberg

Има някои важни разлики между днешните технологични акции и тези от миналото. Сега те са по-фокусирани върху софтуера, като имат по-стабилни печалби от абонаментни модели. Те също така се възползват от широко разпространената преориентация към цифровите услуги, произтичаща от пандемията.

Техният растеж на печалбите е толкова последователно силен - особено в случая на Amazon, Facebook, Microsoft и Alphabet - че те се възприемат като качествена инвестиция. Те се облагодетелстваха и от отчетливия спад на дългосрочните лихвени проценти, което увеличи относителната стойност на техните бързо нарастващи, бъдещи парични потоци.

Лари Макдоналд, бивш търговец на облигации и основател на Bear Traps Report, твърди, че „технологичните акции са по-скоро като дългосрочни облигации“, което означава, че оценките им ще пострадат, ако лихвите и инфлацията се повишат рязко. „Половината от индекса Nasdaq е като спекулациите, които видяхме през 1999 г., докато другата половина е по-изложена на лихвен риск“, посочва той.

Инвестиционните мании, задвижвани от евтини пари, обикновено приключват, когато финансовите условия се затегнат чрез по-високи лихвени проценти. През 1999 г. Федералният резерв на САЩ се тревожеше за Y2K, проблем в начина, по който компютрите обработваха датите, за който се смяташе, че ще създаде хаос с настъпването на 2000 г. След като наводни финансовата система с пари, централната банка започна да оттегля тази подкрепа и повиши лихвите.

Две десетилетия по-късно фокусът сред инвеститорите отново е върху момента за оттегляне на паричната подкрепа. След изоставането от по-широкия пазар през последното тримесечие на 2020 г., технологичните акции спадат и от началото на тази година, тъй като доходността на 10-годишните американски държавни облигации се повиши над 1%.

Инвеститорите, включително Джефри Гундлах от DoubleLine Capital, подчертават един знак за ранно предупреждение, а именно, че Nasdaq 100 има проблем да се задържи над върха си спрямо S&P 500 от 2000 г.

Идеалният лихвен сценарий за технологичния сектор е Федералният резерв да толерира бавно покачване в доходността на 10-годишните щатски ДЦК с възстановяването на икономиката. Целта би била да се изпусне въздухът от по-спекулативните области, докато силните печалби за други технологични компании ограничават натиска върху продажбите.

„Пукането на балона в някой технологични области, като същевремвнно широкият фондов пазар се запази до голяма степен непокътнат, би било идеален сценарий за Фед“, изтъква Давал Джоши, главен стратег на BCA Research. „Но контролираните резултати обикновено са много трудни за постигане, когато пазарите са крехки.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още