IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата се преориентира – кои акции са особено търсени сега?

Докато инвеститорите разпродават предимно технологични компании, търсени са предимно акции на циклични фирми, но има и рискове

18:40 | 20.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Надеждите за скорошен край на коронакризата подтикват инвеститорите към акциите. Преди всичко ускореното пускане на ваксините и предстоящото възобновяване на икономиката създават доверие на фондовите пазари. От друга страна, доходността по държавните облигации се увеличава, особено в САЩ.

В четвъртък доходността по десетгодишните държавни ценни книжа на САЩ беше над ключовите 1,5 процента. В началото на януари тя още беше около един процент, през лятото на 2020 г. беше малко под 0,5 процента. Това също изразява надеждата за възстановяване. В същото време обаче тези по-високи доходности означават по-големи финансови разходи за компаниите и по-малка привлекателност на акциите в сравнение с облигациите.

По-специално така наречените акции на растежа страдат от по-високата възвръщаемост, както може да се види от технологичния бенчмарк Nasdaq. Защото тези акции процъфтяват с надеждата за бъдещи печалби, а те се оценяват по-ниско в случай на по-висока възвръщаемост според сегашните модели на анализатори на акции. Ето защо за инвеститорите е особено важно да се позиционират правилно.

Инвеститорите вече реагират подобаващо. „В момента наблюдаваме ротация на цикличните стойности“, казва Кристиан Калер, главен инвестиционен стратег в DZ Bank. Ротация с напускане на сектора на технологиите и ръст към акции, които се движат с бизнес цикъла. В началото на кризата последните все още бяха наказвани като губещи.

Проблемът: Винаги може да има контрадвижения, както показа мощта на технологичните акции във вторник: След слаб предходен ден Nasdaq се повиши с четири процента. „Инвеститорите трябва да бъдат изключително гъвкави или да имат по-широка база“, казва главният инвестиционен стратег на Commerzbank Крис-Оливър Шикенщанц. Тези, които преди това са разчитали твърде много на технологичните акции, трябва да поставят по-голям акцент върху традиционните акции. Но би било погрешно да се сбогуваме с технологиите напълно, пояснява той.

Печелившите от отварянията

В Европа има особено много компании, които са зависими от икономиката - в области като химикали, автомобили и машиностроене. Но акциите на суровинните и енергийните компании, както и банките и туристическата индустрия се търсят в рамките на ротацията.

Dax също потвърждава тенденцията.

Високо оценените акции и победителите в криза бяха разпродавани през последните четири седмици, както се вижда от книжата на Delivery Hero и Merck, които загубиха съответно над 20 и около осем процента. Онези, които са се възползвали от стратегиите за отваряне, са по-търсени.

Акциите на Deutsche Bank, Volkswagen и Heidelbergcement бяха на върха на германския референтен индекс с ръстове от около 27, 19 и 18 процента през последните четири седмици. Перспективата за прекратяване на блокиранията доведе и до продължаване на ралито за всички акции, свързани с пътуванията.

Подиндексът на Stoxx за индустрията за туристическите и развлекателните компании се повиши с малко под 9,4 процентни пункта през последните четири седмици. През този период книжата на Lufthansa поскъпнаха с почти дванадесет процента, докато акциите на круизната компания Carnival поскъпнаха с около 25 процента.

Акциите на туристическия концерн Tui дори добавиха 35 процентни пункта. „Вятърът е в платната на цикличните акции", пише американската инвестиционна банка Jefferies в бележка до клиентите през февруари, цитирана от CNBC Американската банка JP Morgan също дава предимство за цикличните акции, тъй като американската икономика продължава да расте, а и все още вижда достатъчно поле за бъдещ икономически растеж.

Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още