IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е 38-ма в световна класация за равенство на половете

В глобален план пандемията засяга жените по-силно от мъжете. Политическото овластяване и икономическото участие са областите с най-големи неравенства

14:20 | 28.04.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: James MacDonald/Bloomberg</em></p>

Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Пандемията засяга повече жените

Предварителни данни на Международната организация по труда показват, че 5% от всички заети жени са загубили работата си заради пандемията в сравнение с 3,9% от заетите мъже. Данни на LinkedIn освен това показват забележим спад в наемането на жени на ръководни роли.

Индустрии като софтуерни и ИТ услуги, финансови услуги, здравеопазване и производство са изключение от последната тенденция, но тя се задълбочава в сектори с традиционно силно участие на жените, като потребителския сектор, организациите с нестопанска цел, медии и комуникация.

Други данни на Ipsos от януари 2021 г. показват, че пандемията и блокадите, които ограничават институционалната грижа за децата и спират посещаването на училищата, са допринесли за цялостното нарастване на стреса, безпокойството около несигурността на работното място и трудностите при поддържането на баланс между професионалния и личния живот при жените с деца.

Кризата с COVID-19 ускорява и автоматизацията и цифровизацията, което води до допълнителна професионална сегрегация на пазара на труда и до значителни предизвикателства пред равенството между половете в бъдещето на работните места, особено в технологичния сектор, където жените продължават да са слабо представени, макар и делът им бавно да се увеличава в последните години.

Различия между половете по икономика и регион

Петте държави с най-голямо подобрение в класирането тази година са Литва, Сърбия, Източен Тимор, Того и Обединени арабски емирства. Източен Тимор и Того са сред четирите държави (включително Кот д’Ивоар и Йордания), които са успели да стеснят разликата в икономическото участие и възможностите с поне 10 пълни процентни пункта за една година.

Тази година за първи път в индекса са включени Афганистан, Гвиана и Нигер.

Западна Европа остава регионът, който е напреднал най-много към равенството между половете. Северна Америка е на второ място по напредък. Следват Латинска Америка и Карибите и Източна Европа и Централна Азия. В дъното на класацията са страните от Източна Азия и Тихоокеанския регион, Южна Азия, Близкия изток и Северна Африка, където разликите между половете са най-големи.

При сегашните относителни темпове потенциално различията между половете могат да бъдат премахнати за 52,1 години в Западна Европа, 61,5 години в Северна Америка и 68,9 години в Латинска Америка и Карибите. Във всички останали региони ще са необходими над 100 години, за да се преодолее разликата между половете: 121,7 години в Африка на юг от Сахара, 134,7 години в Източна Европа и Централна Азия, 165,1 години в Източна Азия и Тихия океан, 142,4 години в Близкия изток и Северна Африка и 195,4 години в Южна Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
Важно е да се уточни за кои полове става въпрос. И въобще, понеже статията е превод, за полове ли става въпрос или за социални роли и за кои точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
надали за това става дума, още от комунизма имаме еднакви и равни права... по скоро е заради дължината! .. апропо това важи и за равенството между расите... насотявам да всеки черен да му се резне оная работа с 3 см... зада сме равни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
ми не знам, ама на мене няма ми се образува дупка, нито на некоя ше и поникне дръжка, колко и да жендърясват .... Тиквесторо па не разбрали че по наще географски ширини пееерастии не върят, просто геном таков е животот сурав и курав ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
doba
преди 3 години
Само за протокола: равенство между половете не може да има, най-малкото по физиологически причини. Най-вероятно става дума за равенстро при правата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
демек и на жените и на мъжете им почти еднакво дълъг ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още