IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка и ЕС са по-силни заедно

Отстраняването на вътрешните слабости би могло да бъде основата на нова ера в трансатлантическото сътрудничество

22:20 | 02.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Друг начин ЕС и САЩ да постигнат споразумение в момента би бил „да се съсредоточат върху общи отговори на съществуващите предизвикателства в рамките на техните демокрации“, а не върху Китай, след като европейците не искат да избират страна, казва Рено Лас, съветник по икономическите въпроси във френското посолство във Вашингтон и автор на книгата „Възраждането на демокрацията в Америка и по-добрите ангели на вашата природа“, токвилски (по името на френския политически мислител и историк от 19 век – бел. прев.) призив за оптимизъм относно бъдещето на САЩ.

Тези предизвикателства могат да включват всичко - от регулацията на големите технологични компании до споделените цели относно изменението на климата, може би дори нещо толкова амбициозно като определянето на цена за въглерода. Въпреки съпротивата на някои европейски държави, включително Полша, възможно е до юли ЕС да представи проектопредложение за механизъм за регулиране на въглерода. САЩ имат възможност да отговорят със свое предложение.

Това е тежко начинание за администрацията; скорошната двупартийна инфраструктурна сделка не включваше много по отношение на чистата енергия. Но то ще отговаря на заявената цел за поставяне на климата в центъра на индустриалната стратегия. Освен това ще започнат да се разглеждат някои споделени търговски опасения относно Китай. Китайският дъмпинг при стоманата, например, би станал невъзможен, ако имаше реална цена на въглерода.

Администрацията на Байдън може да използва евентуалната предстояща „Среща на високо равнище за демокрация“, която Белият дом свиква, като място за започване на тази работа. Вече съществува благоприятен кръг от споделяне на идеи между САЩ и ЕС в области като дигиталната неприкосновеност на личния живот, като Европейският общ регламент за защита на данните (GDPR) вдъхновява още по-агресивни калифорнийски закони за поверителността, които един ден могат да бъдат приети на национално ниво. Антитръстовото законодателство е друга област, където двете страни са се информирали взаимно за усилията си за ограничаване на монополната власт на технологичните платформи.

Човек би могъл да си представи повече сътрудничество по въпроси като свободата на пресата, начините и средствата за създаване на дигитален план за правата, принципите за регулиране на изкуствения интелект, геномните изследвания и т.н.

Всичко това би допринесло за създаване на нова основа за трансатлантическите отношения, фокусирана повече върху отстраняването на вътрешните слабости и укрепването на регионалните сили, отколкото върху мерките срещу Китай. И двете страни имат твърде много за губене, ако вървят сами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още