IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Укрепването на мозъчното здраве е ключ към процъфтяваща икономика

Работните места на бъдещето ще оценяват различни умения от тези в миналото

20:20 | 20.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Подхранвана от фискални и монетарни стимули, икономиката на САЩ отскочи. БВП през второто тримесечие на 2021 г. за първи път надхвърли нивото отпреди пандемията. Пазарът на труда обаче се възстановява по-бавно, пише за Financial Times Мегън Грийн, старши сътрудник в Harvard Kennedy School.

Има няколко правдоподобни обяснения, но едно от тях не получава достатъчно внимание: здравето на мозъка. Укрепването на психическото състояние на нацията може да върне работниците по-бързо, като в същото време помага на хората да се преустроят за новата икономика и да отключат по-висок растеж на производителността.

Доброто мозъчно здраве позволява на индивида да оптимизира своето познавателно, поведенческо и емоционално функциониране през целия живот. Не става въпрос само за психичното здраве, както го възприемаме, въпреки че според оценките на Националния център за здравна статистика на САЩ почти три пъти повече американци сега изпитват редовни признаци на депресия или тревожност спрямо преди пандемията. Здравето на мозъка, според изследователите, включва и междуличностни и работни умения като работа в екип, лидерство, адаптивност и когнитивни функции, както и способността да се поддържат тези качества през кариерата.

Приблизително 5,7 милиона американци, заети, когато пандемията удари, остават без работа днес. Това не е защото фирмите не наемат. В края на юни имаше рекордно ниво на свободни места - 10,1 млн. В последното проучване на Националната федерация на независимия бизнес (NFIB) почти половината от собствениците на малко фирми отчетоха, че не могат да запълнят вакантните места.

Много хора дори не се опитват да си намерят работа. Процентът на участие на работната сила все още е с 1,6 процентни пункта под нивото преди Covid, а съотношението заетост/население във възрастовата група 25-54 г. все още е надолу с 2,7 пункта. Някои се притесняват от заразяване с Covid-19 и не искат да се връщат в офиса. Други са блокирани вкъщи поради грижи за деца или стари хора. Някои се възползваха от възможността да се пенсионират, когато икономиката беше спряла. А някои може би изчакват удобен момент, живеейки от увеличените помощи за безработица.

Но много от тези без работа може просто да не са в нормално психическо състояние, за да се върнат. През април 2020 г. повече от 1000 експерти по психично здраве от над 40 страни подписаха отворено писмо, призоваващо световните лидери да интегрират психичното здраве в своите планове за възстановяване от Covid-19. Една година на ограничения и затваряния доведоха до несигурност и страх относно коронавируса, жилищна и продоволствена несигурност, скръб и загуба на социално сближаване. Някои от тези симптоми могат да отшумят, когато икономиката се нормализира. Но има основание да се смята, че тази динамика може да се задълбочи.

Мозъчните разстройства като депресия, тревожност и злоупотреба със субстанции обикновено не изчезват сами. Често хората преминават през кризи, само за да познаят впоследствие пълната тежест на преживяното, като мозъчното им здраве се влошава. Както се казва в неотдавнашна статия в Nature: „Пандемията от Covid може да се разглежда като катастрофа за здравето на мозъка“.

Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още