IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед е изправен пред най-трудното си пандемично изпитание

След шока с растежа от 2020 г. и инфлационния шок през 2021 г. пазарите не са готови за регулаторен шок през 2022 г.

20:30 | 09.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед е изправен пред най-трудното си пандемично изпитание

На инфлационния фронт, макар че пазарите сега се съгласяват, че голяма част от настоящия изблик е свързан с временни пандемични затруднения и дисбаланси в предлагането, корпоративното безпокойство за високите разходи е сериозно. И въпреки че настоящият темп на инфлация може да бъде неустойчив, повишеното ниво на цените на едро и жилищните разходи ще бъде трайно.

Това ще действа като спирачка пред ускоряването на частните инвестиции - силата, която трябва да поеме щафетата от фискалната експанзия, за да подкрепи излекуването на икономиката от Covid и да компенсира негативните ефекти от застаряването на населението, деглобализацията и изменението на климата върху тренда на растежа.

Не че има признаци, че дисбалансите в реалната икономика ще бъдат разрешени в скоро време. Макар че БВП на САЩ се върна на нивото си отпреди пандемията през второто тримесечие, трудовият пазар остава в състояние на безпрецедентно сътресение. Пандемията остави без работа повече от 5 милиона служители в САЩ, или 3,3% от работната сила, но също така сви наличните работни места с 3 милиона, или 2%, от 2019 г. насам. Нещо повече, населението в трудоспособна възраст на САЩ (групата между 15 и 64 г.) вече не се увеличава.

Работните места също така изискват все повече умения след масовото възприемане на технологиите и корпоративното преструктуриране по време на пандемията. Тези сили ограничават предлагането на работна ръка, допринасяйки за по-високите разходи за стоки и услуги, точно както отварянето на икономиката подклажда търсенето. Рекордните свободни работни места в САЩ, над 10 милиона, и нарастващият натиск върху заплатите сигнализират, че пазарът на труда е по-затегнат, отколкото предполагат сравненията с отпреди пандемията.

За пазарите перспективата за по-голяма ликвидност от Фед и по-ниски лихвени проценти е краткосрочна полза, благодарение на по-ниските дисконтови ставки и по-високата рефлация на печалбите, които вдигат цените на активите и намаляват кредитните разходи. Но колкото по-дълго доходността на американските ДЦК се отклонява от по-силния растеж на номиналния БВП на САЩ, толкова по-голям е рискът, че затягането на Фед ще върне волатилността на облигациите и фондовия пазар, капиталовите загуби (с нормализиране на силно отрицателните нива на реална доходност), и по-слабата възвръщаемост на реалните активи на фона на по-високата инфлация.

Отново, Фед има право да стъпва предпазливо в повратната точка на регулаторния цикъл, на фона на мъглата от Covid несигурност и икономически смущения. Рискът е, че икономиката може да го изненада, както по отношение на възстановяването, така и относно инфлацията, оставяйки политиката от грешната страна на икономическите рискове, а пазарите (за пореден път) от грешната страна на калкулациите.

След шока с растежа от 2020 г. и инфлационния шок през 2021 г. пазарите ще се надяват да избегнат регулаторен шок през 2022 г. Успокояването им в посока следващата нормалност ще бъде най-тежката работа на Фед досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Фед е изправен пред най-трудното си пандемично изпитание > Ми да се ваксинират, да носят маски, ръкавици и костюми за биологична защита!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още