IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ трябва да приложи новата си рамка на практика

Забавянето на покупките на активи би изпратило грешен сигнал

19:00 | 08.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Програмата за покупка на активи се определя от средносрочните икономически прогнози на управителния съвет. Решението за темпото на пандемичната програма, в контраст, е по-скоро свързано с краткосрочните перспективи и е добре балансирано предвид подобрените финансови условия през лятото и леко подобрената прогноза за инфлацията.

Съществува риск пазарите да изтълкуват едно оперативно решение за намаляване на темповете на пандемичната подкрепа като затягащо решение на ЕЦБ, въпреки че не е предназначено то да бъде сигнал за паричната политика. Такова тълкуване може да доведе до затягане на финансовите условия.

Новата рамка ясно призовава за по-нататъшно разхлабване, което трябва да се постигне чрез по-високи темпове на програмата за покупка на активи. Забавянето на покупките на пандемичната програма би изпратило грешен сигнал, преди новата рамка дори да бъде напълно приложена на практика.

Притеснението на ЕЦБ относно инфлацията трябва да бъде, че тя изглежда твърде ниска в средносрочен план, а не че изкривяванията, свързани с пандемията, временно я вдигат. За да спечели новата рамка доверие, в крайна сметка прогнозите на ЕЦБ ще трябва да покажат, че инфлацията временно се движи над 2%.

Може да се наложи допълнителна фискална подкрепа. Докато подкрепата на европейската фискална политика като цяло стабилизира разполагаемите доходи на домакинствата по време на пандемията, доходите на американските домакинства бяха значително подсилени от редица мерки на публичната политика.

Докато ЕЦБ не получи по-голяма яснота за това до каква степен може да разчита на фискалната политика през следващите години, преди дискусиите за реформи през следващата година, тя не може да се откаже от преследването на целта си за ценова стабилност.

От финансовата криза насам ЕЦБ има трудности да върне инфлацията към целта за ценова стабилност. В резултат на това равновесното ниво на лихвените проценти спадна още, което намалява пространството за реакции на монетарната политика.

Поради това е жизненоважно управителният съвет да демонстрира как новата рамка ще промени начина, по който банката реагира на макроикономическите условия. Новата стратегия дава на ЕЦБ повече място за смели действия, не на последно място в сегашната среда на ниски лихви. Срещата през юли показа, че това важи за бъдещите насоки относно лихвените проценти. Сега е моментът ЕЦБ да направи същото с темпа на своите покупки на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още