IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се крие зад Pandora Papers?

Част от разкрития бизнес може би не е незаконен, но е неморален

16:56 | 04.10.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Ново изтичане на данни за данъчни оазиси се отрази негативно на стотици политици, олигарси и известни личности. Доколко е незаконен този бизнес обаче не е ясно. С този текст се опитваме да отговорим на най-важните въпроси относно Pandora Papers.

Какво точно са Pandora Papers?

Огромно по обем изтичане на данни - 11,9 милиона документа изтекоха до Международния консорциум за разследващи журналисти (ICIJ) от анонимен източник. Общо почти три терабайта данни идват от 14 компании, които предлагат офшорни бизнеси. От близо хилядата „компании пощенски кутии“ повече от две трети са създадени на Британските Вирджински острови. Стотици политици, държавни служители, олигарси и известни личности са криели пари в данъчните убежища.

Какво представляват офшорните фирми? 

Това са „компании пощенски кутии“ (фиктивни компании), базирани в държави, които предлагат особено ниски данъчни ставки. Там контролът върху прането на пари често е доста слаб. Компаниите съществуват само на хартия и нямат стопанска дейност. Администрирането на тези компании се извършва на друго място. Собствениците на компаниите обикновено остават анонимни.

Къде са типичните местоположения на тези компании?

Много от тях могат да бъдат намерени в Карибите, примери за това са Вирджинските острови, Бахамите, Барбадос или Каймановите острови. Други места са Белиз и Панама. Но има и известни финансови центрове в Европа - като Лихтенщайн, Люксембург, Швейцария и др. В Европа обаче разпоредбите са по-строги.

Как възникват такива компании?

Установяването им е лесно. Има многобройни специализирани доставчици на услуги, които правят това от името на богати хора. След като компанията е създадена, нейните активи се прехвърлят на клиента. Те могат да се използват за напълно законни цели - например за спестяване на данъци или за анонимизиране на собственика на компании или недвижими имоти. Източникът на богатство също може да бъде скрит по този начин. Те обаче често се използват за пране на пари или укриване на данъци.

Кой е споменат в документите?

Досиетата включват имената на 35 действащи и бивши държавни и правителствени ръководители, включително чешкия премиер, президента на Кипър и краля на Йордания. Украинският президент Володимир Зеленски и държавният глава на Кения Ухуру Кениата също са ползвали офшорни компании. Според изследването документите съдържат и множество имена на близки доверени лица на руския президент Владимир Путин. Освен това се появяват и известни личности като Клаудия Шифър, Ринго Стар и Шакира.

Откъде идват парите?

Това е напълно различно за всеки отделен случай. За някои потребители на пощенски кутии парите са натрупани напълно законно. За други те идват от съмнителни източници, меко казано.

Колко незаконни са бизнесите?

Властите трябва да проверяват това за всеки отделен случай. Да се прави бизнес в данъчни убежища не е забранено. Според SZ много от бизнесите, разкрити по време на изследването, изглеждат „абсолютно законни“. Според вестника Шифър и Шакира посочват, че са спазили всички закони и разпоредби. Бизнесът в данъчните убежища е незаконен, например, ако облагаемият доход не се отчита в местната данъчна служба. Изследването вероятно ще бъде неудобно за политиците, които се представят за противници на данъчните убежища - например бившият британски премиер Тони Блеър.

Какво е направил Блеър?

Блеър и съпругата му Шери са се възползвали от данъчна вратичка при закупуване на имот, твърди BBC. Вероятно не са действали незаконно. Става въпрос за сграда в Лондон, която Блеър купуват през 2017 г. за 6,45 милиона паунда (7,5 милиона евро днес). Сега тя е седалището на правната консултантска служба на Шери Блеър и нейната фондация. Предишен собственик е била офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови.

Блеър основават компания, която изкупува офшорната фирма. Това означава, че купуват бизнес, а не имот - така че не е дължим данък върху прехвърлянето на недвижими имоти, който би бил в размер на 312 хил. британски лири. След това придобитата офшорна компания е била закрита. В миналото Блеър многократно е критикувал данъчните вратички. 

Как информацията касае България? 

Пряко. Двама политици от България са част от т.нар. Pandora Papers, показва картата, достъпна на сайта на Международния консорциум на разследващите журналисти. Имената ще бъдат оповестени във "във втората вълна" на публикация, в която ще има "бивши политици", каза пред БНР Атанас Чобанов от Bird.bg. Те са свързани с партии, които са управлявали и които също са част от т. нар. задкулисие, което в България се считаше за "неформална власт". 

Но има и друга връзка. Финансовият министър на Сърбия Синиша Мали е купил 24 луксозни апартамента на българския черноморски бряг, използвайки две офшорни компании на Британските Вирджински острови. Само единият от имотите се води на негово име, а сделката е станала с помощта на бургаска адвокатка по времето, когато Мали бе кмет на Белград. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
и рижият китеник в момента уточнява понятията с нюйоркската прокуратура ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Най-после разбрах, че спестяването на данъци е законна операция, укриването на данъци е противозаконно, а двете са съвсем различни неща :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още