IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободните пазари няма да осигурят стабилни цени или сигурни доставки на енергия

Подобренията в резервните мощности и инфраструктурата са от решаващо значение, като само частният сектор не може да ги осигури

13:04 | 07.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Япония си гарантира доставки на втечнен природен газ чрез дългосрочни договори. Но британските доставчици, приспани от годините на ниски цени, разчитат най-вече на спот пазарите. Тазгодишният скок ги постави в затруднение, като повали най-слабите.

Основният урок е, че грабващите заглавия за проекти за вятърна и слънчева енергия не са достатъчни. Подобренията в резервните мощности и инфраструктурата са от решаващо значение, като само частният сектор не може да ги осигури.

Тексаската криза само подчертава това послание. Вятърните турбини и оборудването за природен газ замръзнаха заради зимните бури, а изолацията на Великобритания от другите национални електрически мрежи затрудни доставката на ток. Енергийните компании бяха призовани да се подготвят по-добре за зимата след бурите през 2011 г., но държавата нито изискваше, нито плащаше за това. Скокът на цените на едро доведе до фалит някои доставчици, докато големи търговци като Macquarie и BP спечелиха.

„Много аспекти на декарбонизацията са системни и децентрализираният приватизационен свят на атомизирана конкуренция не е достатъчен“, казва Дитер Хелм, икономист от университета в Оксфорд и автор на „Нетна нула: Как да спрем да причиняваме климатични промени“. „Сигурността е обществено благо. Частните пазари никога няма да го предоставят. "

Макар че технологията за съхранение на енергия чрез батерии се подобрява, тя не може да се справи със застудяването и други пикове при търсенето. В краткосрочен план отговорът трябва да бъде природният газ. По-късно това може да бъдат биометанът от отпадъчни продукти и зеленият водород, генериран от слънчева и вятърна енергия. Правителствата могат да насърчат ръста на тези източници, като изискват от доставчиците на енергия да ги използват.

Цялата тази енергия ще се нуждае от съхранение и това няма да се появи магически без намеса от правителството. Принуждаваме банките да държат капиталови резерви срещу неочаквани тегления на пари. Защо да не изискваме същото от доставчиците на енергия? „Трябва да сме подготвени за по-екстремни събития и не е твърде обременяващо да изискваме от частния сектор да го направи“, коментира Найл Тримбъл, ветеран с 30-годишен опит в газовия сектор.

Днешните високи цени на енергията може да се окажат временни, ако вятърът задуха и китайското търсене намалее. Но волатилните цени на енергията винаги дебнат зад ъгъла. Американският президент Джо Байдън поиска 73 млрд. долара за подобряване на електропреносната мрежа, а Испания настоява за съхранение на природен газ на ниво ЕС. Ако Обединеното кралство не започне да мисли по същия начин, обещанието на премиера Борис Джонсън да направи електричеството „въглеродно неутрално“ до 2035 г. само ще влоши нещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
scott
преди 2 години
зеленоумните ***!Слушайайте ги още и затривайте ДВГ и въглищата! Дик чейни вече зе своя пай. Може да понамали зеленооката пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още