IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед игнорира ключов балонен риск за борсата

Липсата на дискусия относно рекордно ниската реална доходност върху ДЦК е грешка

08:14 | 11.11.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Един често срещан рефрен от инвеститорите звучи горе-долу така: Колкото по-дълго Фед толерира отрицателна реална доходност, за да тласне акциите към нови рекорди, толкова по-болезнено може да бъде, когато най-накрая реши да повиши лихвените проценти. Звучи като типичните мърморене и предпазливост относно Фед - докато не осъзнаете колко много американците разчитат на постоянните печалби от борсата.

Според собствено проучване на Фед за потребителските финанси от 2019 г., 47,8% от американците под 35 години имат преки или косвени вложения в акции, което е най-големият дял от 2001 г. Това е логично. Както централната банка отбеляза в доклада си от понеделник, „тъй като акциите имат по-висока волатилност и очаквана възвръщаемост от много други финансови активи, те обикновено са по-привлекателни за по-младите и по-толерантни към риска инвеститори“. И още, „достъпът до възможности за търговия на дребно с акции се е разширил през последното десетилетие. Един от факторите, допринасящи за това, е премахването на комисионните за търговия в големите брокерски компании."

Но тъй като Фед бе заседнал близо до нулевата долна граница на лихвените проценти толкова дълго, изглежда той е променил възгледите и на по-старите инвеститори. Около 51,5% от тези, които са на възраст от 65 до 74 години, държат акции под някаква форма към 2019 г., в сравнение с едва 30% през 1992 г. А за тези на 75 и повече години, акциите никога преди не са представлявали по-голям дял от общите им финансови активи - 54,9%. Веднъж се живее, наистина.

Тази промяна има потенциално дестабилизиращи последици, тъй като е логично, че по-възрастните инвеститори биха били по-обезпокоени за запазване на печалбите по време на всеки пазарен срив. По-рано тази година професорите по финанси Ксавие Габаи и Ралф Койджен спечелиха наградата AQR Insight за 2021 г. за статия, озаглавена „В търсене на произхода на финансовите колебания: Хипотезата за нееластични пазари“. В нея те твърдят, че 1 долар, вложен в акции, има „ефект на мултиплициране“, който ще увеличи пазарната стойност на всички акции с около 5 долара, като обратното също е вярно, дори и да не се основава на никаква информация. „Съвкупният фондов пазар е изненадващо ценово нееластичен, така че потоците към и от пазара имат значително влияние върху цените и рисковите премии“, заключават Габаи и Койджен.

Този вид втурване към изхода е точно това, което тревожи централните банкери. „Цените на активите остават уязвими на значителни спадове, ако нагласата на инвеститорите към риска се влоши“, заяви Фед в своя доклад за финансовата стабилност. Бавният напредък в овладяването на вируса и забавянето на икономическото възстановяване също бяха посочени като опасения. Дълбоко отрицателната реална доходност, от друга страна, едва заслужи споменаване, въпреки че малцина поставят под въпрос значението й за поддържането на натоварената с дългове финансова система.

Междувременно най-цитираният потенциален шок през следващите 12 до 18 месеца е устойчивата инфлация и затягането на монетарната политика. В понеделник отделна публикация на клона на Федералния резерв в Ню Йорк показа, че средните едногодишни очаквания на потребителите за инфлацията продължават да нарастват до над 5,7%. Докато някои централни банкери се придържат към предишните си възгледи, че увеличението на лихвите няма да е необходимо до 2023 г., други изглеждат по-склонни да затегнат политиката от следващата година.

Ангажиментът на Фед да поддържа адаптивна политика, докато икономиката достигне максимална заетост, е благородно намерение. Но като пренебрегва промяната в динамиката между пазара на труда и инфлацията, Фед позволява на рисковете за финансовата стабилност да се натрупат. Кинг от Citigroup го каза най-добре: „Всичко стана корелирано с реалната доходност, всичко е свързано с политиката на централната банка“. Де да беше признал това Фед в собствения си доклад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
Bones
преди 2 години
Паниката отдавна е тук. И лошото е, че ни злато (което скоро ще сринат), ни биткойни (хахахахаа....), еле пък "акции" ще помогнат на някого да се задържи над водата. Аз сериозно се замислям да се захвана отново със земеделие. Храна и вода винаги ще се търсят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
mick
преди 2 години
Важното е да се отложи и правилните/тия с топла връзка към печатниците/ да изкупят колкото се може повече активи и да завземат по-големи пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Боян
преди 2 години
Вече всеки си признава, че печатницата държи всички над водата, до преди 2-3 години това бе еретично да се помисли дори(повечето им беше ясно). Лошото е че вече всеки знае, че кораба потъва и се чуди как да се спаси, уви няма изход и вече се осъзнава че гибелта е сигурна и се надява на чудо. Засега всички са привидно спокойни, но настъпи ли паниката.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още