IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дисперсията сочи несигурност пред американския фондов пазар

Тя е симптом на много различни възгледи за пътя на пазарите и различните индустрии и компании през следващите месеци

08:10 | 23.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Уорън Бъфет изглежда е сред тези, които се съмняват в настоящия пазар. Разгледайте инвестиционната му сметка от 310 милиарда долара в Berkshire Hathaway. Конгломератът му закупи минимални дялове в две нови компании през третото тримесечие, показаха нови отчети тази седмица. Но иначе инвеститорът милиардер беше нетен продавач на акции, намалявайки вложенията си в AbbVie, Merck, Mastercard и Visa. Нямаше много изгодни сделки, в които Бъфет смяташе, че си струва да вложи част от огромния кеш на Berkshire в размер на 149 милиарда долара.

Много инвеститори са основателно загрижени, че забавянето на икономическия растеж, съчетано с по-строга монетарна политика на Федералния резерв и потенциално по-високи реални лихви най-накрая ще постави таван на това до колко високо могат да се повишат цените на акциите в САЩ.

Текущите ниски реални лихвени проценти бяха от ключово значение за продължилия дълго подем при акциите на растежа, като се има предвид, че далечните прогнозни печалби се дисконтират към днешна дата с толкова малък знаменател. Един Фед, принуден да се справи с най-високата инфлация от 30 години, може да означава само едно нещо, или поне така се смята (вдигане на лихвите и понижаване стойността на акциите - бел. прев.)

Но има причина да бъдем скептични, че реалната доходност ще се повиши толкова значимо, че да бъде пагубна за акциите. Стратезите от Goldman Sachs прогнозират, че дори и да се повиши, реалната доходност ще остане на отрицателна територия през следващата година. А глобалното търсене от страна на инвеститори в САЩ и чужбина за постигане на целите им за възвръщаемостта вероятно ще задържи номиналната доходност по американските държавни облигации.

Вижте силното търсене тази седмица за 10-годишни щатски ДЦК, индексирани с инфлацията. Доходността, при която дългът беше продаден, беше най-ниската в историята. Както казва стратегът на Goldman Дейвид Костин, липсата на привлекателни алтернативи означава, че инвеститорите имат малко други места за влагане на своя кеш освен в акции.

Това не означава, че оценките на много от виско летящите акции тази година могат да бъдат оправдани. Пазарите бяха силно изкривени от интервенциите на централните банки, както и от покупките от страна на нова база инвеститори на дребно.

Същите тези инвеститори на дребно сега навлизат на пазара на изкуството. И макар краудсорсинг група да не успя да си осигури рядко първо издание на американската конституция на аукцион в четвъртък, те надигнаха цената й до рекордно високо ниво. Това повдига въпроса: ако краудсорсинг групата, която събра 40 милиона долара в опит да купи изданието, не беше организирана, щеше ли Кенет Грифин - милиардерът, който в крайна сметка спечели търга - да бъде въвлечен във война за наддаване, която вдигна цената на документа до такава висота? Не изглежда така.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още