IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-дълбокият страх на Владимир Путин са свободни и демократични съседи на Русия

Независимост на съседните страни представлява политическа заплаха за управлението на руския президент

08:32 | 10.02.22 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин. <em>Снимка: EPA/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: EPA/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin

След седмици на дипломация с Русия и тътен на война в Украйна основният въпрос, предизвикал кризата, остава: какво всъщност иска президентът на Русия Владимир Путин?

Дори руски дипломати, които се срещнаха с официални лица на САЩ, НАТО и Европа в Женева, Брюксел и Виена миналата седмица, не знаят крайните му намерения. Всички те обаче настояват за едно и също: или приемате нашите искания, или ще се изправите пред „катастрофални последици“.

Разбира се, исканията на Москва са ясни. Тя иска да сложи край на източното разширяване на НАТО, преди всичко към Украйна. Тя иска да забрани разполагането на оръжия близо до границите на Русия и най-вече в Украйна. Кремъл иска също НАТО да изтегли всички военни сили и инфраструктура, които са разположени в 14-те нови членки, които се присъединиха от 1999 г., пише за FT Иво Даалер, президент на Чикагския съвет по глобални въпроси и бивш посланик на САЩ в НАТО от 2009 до 2013 г.

Проблемът с тези искания е, че Москва знае, че те са несъстоятелни за НАТО. Възможността за разширяване с нови членове е предвидена в учредителния договор на алианса и е практика, която датира от 1952 г. Решението как да се гарантира сигурността на всички страни членки на алианса е негово, а не на Русия, посочва той.

В същото време атака срещу Украйна едва ли е най-добрият начин за постигане на исканията на Москва. Това би засилило украинската обществена подкрепа за привеждане в съответствие със Запада, както когато Русия нахлу в Украйна през 2014 г. и анексира полуостров Крим. Това ще увеличи военното присъствие на САЩ и НАТО по границите на Русия.

Въпреки целия фокус на Русия върху НАТО и миналите действия на алианса, отговорът на това какво иска Путин не се крие в Брюксел или Вашингтон. Намира се в Москва.

Истинският му проблем се корени в разпадането на Съветския съюз през 1991 г., което той веднъж определи като „най-голямата геополитическа катастрофа на века“. Тази „катастрофа“ остави Русия заобиколена от независими държави, всяка от които може да очертае своето бъдеще.

Русия остава най-мощната постсъветска държава. Тя има място в Съвета за сигурност на ООН, най-силният военен и най-големият ядрен арсенал в света. Въпреки това Путин се страхува най-много от независимостта на съседите на Русия – не защото представляват военна заплаха за сигурността на страната, а защото представляват политическа заплаха за неговото управление.

Путин се тревожи, че ако някоя от тези държави стане успешна и просперираща демокрация и особено ако се интегрира напълно със Запада, руският народ ще поиска същото. За да предотврати това, Путин се опитва да гарантира, че съседните държави се управляват от силни хора, които зависят от Русия, за да останат на власт.

Путин беше уплашен от така наречените цветни революции в Грузия и Украйна в началото на века. Той реагира ожесточено на народното недоволство у дома през 2011-2012 г., като нареди потушаване на широко разпространените обществени протести.

През 2014 г., когато протестите на Майдана накараха Виктор Янукович, подкрепяният от Русия президент, да избяга от Украйна, Путин анексира Крим и насърчи бунт в региона на Донбас, който продължава и до днес. През 2020 г. Путин подкрепи потискането от Александър Лукашенко на мирни демонстрации заради фалшифицирането на изборите в Беларус. Този месец руският президент изпрати войски в Казахстан, за да спре поредните протести там.

Докато подкрепя силни хора в чужбина, Путин се опитва да се укрепи у дома, като промени конституцията, за да може да остане на власт поне до 2036 г. Той затвори някои свои опоненти, закри независими медии и заклейми всички от гражданското общество, които ги подкрепят, като „чуждестранни агенти“.

Путин оправдава тези действия като необходими, за да защити Русия от враждебния запад – според него чужденци са подкладили цветни революции в съседните ѝ страни и НАТО се приближава до нейните изконни граници на влияние.

Последната криза трябва да се разглежда от тази по-широка перспектива. Украйна не заплашва Русия, нито НАТО, което досега е разположило само няколко батальона на изток, които не могат да се равняват на руските сили, струпани около Украйна. По-скоро Путин създаде тази криза, за да си върне контрола над Украйна – пряко или косвено, чрез дестабилизиране на правителството, саботаж, кибератаки и други форми на хибридна война.

Путин не трябва да успее. Независимостта на Украйна и нейният ангажимент към демокрацията, макар и несигурен понякога, са това, което стоят между сигурността и стабилността в Европа и възраждането на руския експанзионизъм.

Да се обещае поставянето на край на разширяването на НАТО или изтеглянето на силите на алианса от източноевропейските държави членки няма да спре Путин. Само пълната подкрепа за Украйна може да направи това, поради което САЩ и НАТО трябва да предоставят на Киев всички оръжия и способности, от които има нужда, за да се защити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 1
alex8712
преди 2 години
Импе, пий една вода човек, че много се пеняваш и ще вдигнеш кръвно :) Ако поне нещо от това, дето си го написал, беше вярно - държавите щяха да се натискат да влязат в Евразийския съюз, западноевропейци щеха да емигрират на талази към Русия, половината свят щеше да взема светъл пример в културата и да говори на руски... А то май нищо от това, а? Цялата менделеева таблица казваш? Вярно - държавата с най-голяма територия и ресурси в света има икономика колкото Германия... Ако Русия беше нещо повече от бензиностанция досега половината свят да е икономически зависим от нея, и то не само от ресурсите й. Запомни, Русия има 3 неща да предложи на света - 1. газ 2. нефт 3. ядрени оръжия. Толкова си могат хората и авторитарното джудже начело. За съжаление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
ZTHK
преди 2 години
"Възможността за разширяване с нови членове е предвидена в учредителния договор на алианса и е практика, която датира от 1952 г. Решението как да се гарантира сигурността на всички страни членки на алианса е негово, а не на Русия, посочва той." - ето къде се крият конфликтите. И държвите, които са в близост до Русия и вие наричате свободни, съвсем не са такива - те са дълбоко зависими от САЩ и служат за разпалване на точно такива конфликти като в Украйна, което незнайно защо американците наричат свобода - свобода да си използват оръжията далече от собствените им граници и да сеят мизерия и война по целия свят - ето това те наричат свобода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
baba_meca
преди 2 години
А най-дълбокоят страх на американците след като убиха индианците, е да не убият руснаците, че после много работа ги чака- наред са китайците, индийците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Затова ли Русия е обкръжена с натовски военни бази - защото никой не иска да я напада? 90-те години американските крадци си вярваха, че полека-лека ще разпарчетосат Русия и ЦРУ дори имаше планове на колко части ще се разпадне тя, сринаха и икономиката, разграбиха я, напълниха я с евтини наркотици. Потърси в интернет графика за продължителността на живота в Русия и ще видиш кога САЩ са им били "приятели". Но ДОРИ и тогава ги беше страх да нападнат открито Русия, защото САЩ не нападат държави, които могат да са им поне малко равностойни !!! Едни въглеводороди викаш, не си ли "малко" наивен? Русия има безкрайно повече - вкл. плодородна земя, питейна вода, да не говорим за цялата Менделеева таблица. То Сирия и Ирак също нямаха нищо особено, но това не попречи на САЩ да ги разрушат и опоскат !!! За украйна - как тя се превърна в ябълка на раздора, забрави ли? Кой спретна кървав преврат там и свали законното правителство - не беше ли живoтното обонго? Не се ли похвали оная - нюланд с това? Агресорът е същият - който беше в Ирак, Сърбия, Либия, Сирия - не е никой друг !!! Марионетният неофашистки режим започна терор срещу рускоезичното население - запалените живи хора в Одеса помниш ли? Сега ние - мишките - може и да търпим издевателствата над Българи в "македония", ама Русия защитава своите !!! Крим беше и Е автономна област, но украинският режим се опита да отнеме тази автономия, а САЩ се бяха прицелили в Крим, защото той контролира цялото Черно море !!! Трябваше ли Русия да допусне това? Апропо - населението на Крим на референдум реши в коя държава да е и това е обяснимо, там са 90% руснаци. Не знам Русия като държава или армията да е в Донбас - там е само като народ, защото и донбаското население е на 90% руско. От украйна се иска само да спазва минските споразумения, което тя очевидно НЕ прави, лишава от човешки права не само руснаците, но и други етноси, дори и на Българите в Бесарабия е забранено да ползват родния си език !!! Международната общност би трябвало да притиска украйна в ситуацията, не Русия, ама явно някакви си там руснаци, българи, унгарци в украйна не са хора и нямат човешки права !!! Казваш, че Русия нямало какво да предложи на света? Сериозно ли? Затова ли храни цели държави и има положителен търговски баланс с ЕС и САЩ? Чисто като ценности (говориш за пример за подражание), помисли какво дават САЩ и ЕС на света? - Кенсъл култура, отричане на всички ценности, извратенячество, отказ от собствената история, обратен расизъм, заличаване на нормалното семейство, отричане на родолюбието... и да - това също е отговор и обяснение за конфликтът, защото той е и на ЕКЗИСТЕНЦИАЛНО ниво !!! Русия е всичко, което глобалистката напаст не е и от което се страхува. Русия значи християнство, любов към родината, гордост, достойнство, семейство от мама и татко, не от Родител 1 и Родител 2 !!! Помниш ли Даниил Квят - руският пилот от Ф1, който отказа да коленичи пред меланиновите наглеци - в расистката им инициатива Black live matter - като обясни, че руснакът коленичи само пред Бог, знамето и Родината? Дори един руски футболист, роден в САЩ отказа да коленичи в началото на футболен мач, за което му прекратиха договора... сега разбираш ли извратеният и загиващ запад защо се бои от Русия? ТИ кажи какво е дала Америка на света - не по принцип, а в последните 10-20 години? Нещо хубаво да е донесла, освен подтисничество и войни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
blazingspeed
преди 2 години
youtube.com/watch?v=ImTTAot8wEs&ab_channel=Geese
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
blazingspeed
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=ImTTAot8wEs&ab_channel=Geese
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
valentino29
преди 2 години
Кво е това тъпо заглавие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Стенси
преди 2 години
Стара черкезка поговорка: "Ако волът влезе в двореца, той няма да стане цар, но дворецът ще се превърне в обор".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Не били журналисти, а били троллове. И не били заминали за Британия, а тя ни ги върнала..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Съвсем си изчаткал, Митьо! За това излеяние може да ти завиди редовия дyдyк фен на Костя Копейкин! Такива мега глупости скоро не бях чел. Сетих се за едно изявление на един от вашите - Руменчо Петков: "Тишината в спалнята ражда безумия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още