IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят към глобалното възстановяване преминава през гъсталак от рискове

Такива са омикрон вариантът, недостигът в предлагането и неочаквано високата инфлация

08:12 | 27.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Един от рисковете е Covid да не бъде поставен под контрол. Най-спешната задача е да се направи ваксинацията ефективна, което е предизвикателство за учените, бизнеса и здравните системи. Също така е от решаващо значение да се спечели и запази общественото доверие.

Друг риск е, че инфлацията няма да бъде овладяна бързо или лесно. Наистина е лесно да се посочат конкретни шокове, по-специално при цените на енергията, като непосредствена причина за инфлацията. През 2021 г., твърди Фондът, шоковете в предлагането намалиха световния БВП с 0,5 процентни пункта и повишиха инфлацията с 1 процентен пункт. Но тук има нещо повече.

Данните за пазара на труда в САЩ са особено озадачаващи, тъй като заетостта и участието на работната сила са сравнително ниски, докато други данни, особено за разходите за труд и темпа на напускане на работни места, сочат, че пазарът е затегнат.

Разумно е да се предположи, че проблемите в предлагането ще намалеят, понеже високите цени сами по себе си са стимул за по-голямо предлагане. По отношение на енергията, цените може да останат високи, но да се стабилизират или дори да започнат да спадат. Но тъй като паричната политика и финансовите условия са изключително хлабави по историческите стандарти, все още може да е необходимо значително затягане, за да се стабилизира търсенето.

Фондът предполага, че покупките на активи от Федералния резерв на САЩ ще приключат през март и че ще има „три увеличения на лихвите както през 2022 г., така и през 2023 г.“ Това може да не е достатъчно, но може и да е твърде много.

В исторически план спадът на инфлацията често е водил до рецесии. Може да се добави и че ако повишението инфлацията е едновременно голямо и продължително, новата доктрина на Фед за таргетиране на средната инфлация ще предизвика проблеми. Ще се стреми ли той към инфлация под 2 процента, за да компенсира всяко превишаване на тази цел?

Както добавя актуализацията на Доклада за глобалната финансова стабилност, финансовите пазари показват „разтегнати оценки“ – доста меко казано. Затягането на паричната политика, вероятно с по-бързи темпове и до по-високи нива от очакваното, скоро ще ни покаже кой е „плувал гол” в нашите финансови океани. Тези финансови рискове са особено важни за развиващите се страни. В такъв случай голям въпрос може да бъде колко добре можем да се справим с финансовите затруднения.

Отвъд всичко това има очевидни геополитически и климатични рискове. Само погледнете конфликта между Русия и Украйна. Един особено интересен въпрос е как да управляваме свят, в който повечето държави са решили да живеят с Covid, докато Китай е решил да го потисне. Това предполага трайно затваряне на границите за движение на хора, което ще бъде нова желязна завеса - желязна карантина.

Като цяло може да се очаква продължаване на възстановяването, макар и с по-бавни темпове от прогнозите преди няколко месеца. Но също така ни беше напомнено за рисковете. Освен това „нормалността“, към която може да се върнем, не е старата. Светът се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Светът не се промени, а ни го промениха. Има разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още