IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания трябва незабавно да засили санкциите срещу Русия

Обединеното кралство трябва да използва по-добре експертния си опит в областта на финансите

09:14 | 23.04.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лиз Тръс. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Лиз Тръс. Снимка: Bloomberg

Докато руската война в Украйна се точи вече втори месец, британската външна министърка е изправена пред задаващо се предизвикателство да окаже финансов натиск върху Москва. Тъй като Обединеното кралство вече използва най-мощните си инструменти за санкции, Лиз Тръс сега се опитва да набележи нови цели. Необходим е подход с по-голямо въображение към икономическото държавничество, пише за Financial Times Том Кийтинга, ръководител на центъра за финансова престъпност и сигурност към британския Royal United Services Institute.

Досега въвеждането на санкции беше основното средство за отговор на западните съюзници. През последните осем седмици те бяха прилагани в три основни категории: такива срещу руската икономическа инфраструктура, включително замразяване на активи на банки и на валутните резерви на Русия; санкции срещу лица, които се възползват от или подкрепят руското правителство; и срещу дейности, които подхранват икономиката на Москва, по-специално закупуването на енергия, чиито печалби финансират войната на Кремъл в Украйна.

Обединеното кралство активно участва в първите две категории санкции. Но както президентът на Украйна Володимир Зеленски многократно отбелязва, западните съюзници трябва да наблегнат на последната категория, ако искат да отхвърлят обвинението, че търгуват с кървави пари. За Обединеното кралство, което вече се ангажира да прекрати целия си внос на руски въглища и петрол до края на 2022 г., тази трета категория предлага ограничени възможности. И така, как може Великобритания да засили финансовия натиск?

Основният приоритет трябва да бъде разширяването и задълбочаването на насочените към финансите дипломатически диалог и влияние на Великобритания в страни по целия свят чрез оперативни и политически взаимоотношения, водени от Националната агенция за престъпност и политически експерти от SOCNet. Инициативи като финансовото партньорство между Обединеното кралство и ОАЕ – което включва сътрудничество при взаимни заплахи от икономическа престъпност – трябва да бъдат използвани и възпроизвеждани с други финансово ключови държави, за да се изгради мрежов отговор на мръсните руски пари.

Съществуващите способности, като Международното звено за корупция и Международния координационен център за борба с корупцията, трябва да бъдат впрегнати, за да се засили ролята на Обединеното кралство като организатор на международната реакция срещу незаконното финансиране.

Великобритания също така трябва да направи много повече, за да използва своя безценен достъп до информация, предоставена от корпоративните й регистри. Примери за този потенциал могат да се видят в ролята, изиграна от Британските Вирджински острови при идентифицирането на собствеността на яхти и в действията за замразяване в Джърси (британски остров в Ламанша – бел. прев.) на 7 милиарда долара активи, свързани с руския олигарх Роман Абрамович. Представителите на Обединеното кралство, които имат достъп до тази информация, имат уникално предимство.

И накрая, трябва да се съсредоточим върху прилагането на санкциите. Както Великобритания и нейните съюзнически правителства откриват, икономическите ограничения са много по-лесни за обявяване, отколкото за прилагане. Успехът зависи от сътрудничеството на частния сектор. Имената на санкционираните физически или юридически лица трябва да бъдат свързани с компании и структури на собственост - както успешно направиха властите в Джърси - така че банките да имат информация, по която да действат. Правителствата трябва да контролират избягването на санкциите от страна на санкционираните, за да гарантират спазването на ограниченията. Където частният сектор не изпълнява задълженията си, са необходими насоки и прилагане.

Част от проблема са експертизата и работната сила. В сравнение със Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ, която е специализирана в повишаването ефективността на санкциите, европейските съюзници разполагат с малко от необходимите способности. Службата за прилагане на финансови санкции на Обединеното кралство, която е с недостиг на персонал в момент, когато ролята й е най-важна, току-що започна кампания за набиране на служители. А външната служба за сътрудничество и развитие се нуждае от достъп до подробен политически анализ и разузнавателна информация, за да разбере дали санкциите й оказват желаното въздействие, дали са санкционирани правилните лица и дали икономическият натиск действително се усеща от Кремъл.

След неравно начало - и чрез централната си роля в глобалните финанси плюс малко копи-пейст от съюзниците при налагането на санкциите - Обединеното кралство осъществи значителен принос в реакцията срещу Русия. Но тъй като страни-партньори като Германия все още ефективно финансират военните операции на Москва чрез своите покупки на енергия, Великобритания и нейните европейски съюзници със сигурност не „унищожават военната машина на Путин“, както твърди Лиз Тръс. В най-добрия случай западният отговор може да бъде оценен с 4-5 по скалата от 1 от 10.

Докато чака Германия, Унгария и други държави от ЕС да предприемат закъснели енергийни санкции, Обединеното кралство трябва да използва по-добре експертния си опит в областта на финансите. Правейки това, външният министър може най-накрая да започне да пълни отново цевта, която остана опасно празна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
hazard
преди 1 година
Хайде бе, досега не забелязваха мръсните руски пари у Лондон, нито транзакциите към партиите си ? Oлигарха Евгений Лебедев държи Индипендънт, ама за него няма санкции.Тия, двуликите, имат седем офшорни зони, ама ще борели корупцията ....А френският EVN оше си седи в лошата Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Тая неграмотната още ли твърди, че Ростов и Воронеж са в украйна? Що не си трае, вместо да продължава да се излага? Оксфорд анулираха ли и дипломата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
освен да я лъска , друго не мое направи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
тая щяла "да пълни цевта" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още