IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пасивните фондове не са добро убежище при мечи пазар

Светът се промени, а с него трябва да се променят и нашите портфейли, пише за Financial Times Мерин Самърсет Уеб

19:31 | 10.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Преди година само четири от десетте най-купувани бяха пасивни. Interactive предполага, че това отразява „по-голяма предпазливост“ от страна на инвеститорите. Но тук е моето притеснение - това може да е вид безразсъдна предпазливост.

Бихме могли да спорим за плюсовете и минусите на пасивното инвестиране до безкрай. Но едно нещо, с което повечето хора ще се съгласят, е, че пасивното инвестиране е наистина инерционно инвестиране. То е хубаво по пътя на пазара нагоре, но не е толкова приятно по пътя надолу.

Пасивният подход не е мястото, където да се скриете от мечи пазари като този. Нито пък това е все още скъпият технологичен сектор – все пак най-често купуваният инвестиционен тръст на платформата е Scottish Mortgage, казва Уеб.

В същото време през април бяха регистрирани най-високите изходящи потоци от фондове за акции, фокусирани в Обединеното кралство (836 милиона паунда), изчислява глобалната фондова мрежа Calastone. Това е въпреки факта, че поради своите експозиции към добива и петрола британският FTSE 100 е един от малкото големи пазарни индекси, които не са паднали през последните шест месеца.

През последните седем години, посочва Calastone, „във фондове, фокусирани в Обединеното кралство не е влязъл нов капитал“. Подобно усещане има и в отговорите на последното проучване на UBS Investor Sentiment. Инвеститорите казват, че са притеснени, но също така, че „все още не коригират портфейлите си“. Това изглежда малко лудо. Ако е очевидно, че финансовият свят през 2022 г. е много различен от този дори през 2021 г. - което мисля, че е така и подозирам, че операторите на луксозни стоки в Китай ще се съгласят - защо, по дяволите, да не променим нашите портфейли?

Ще кажете, че на пазар като този никой актив не е безопасен - че няма къде да отидете. Това е само отчасти вярно. Разбира се, на мечи пазар нищо не е напълно безопасно, но историята ни казва, че там, където има стойност, има известна сигурност. И стойността се появява - макар и най-вече на местата, където не инвестирате. Япония е евтина (оценките са доста под 15-годишните медианни стойности); повечето развиващи се пазари изглеждат ОК, със средно форуърдно съотношение P/E от 12 пъти); и Обединеното кралство изглежда доста добре – въпросното съотношение е 11 пъти, около 13 процента под 15-годишната медианна стойност).

Дънкан Ламонт, ръководител на отдела за стратегически изследвания в Schroders, също отбелязва, че макар пазарът в САЩ все още да е скъп според повечето мерки, той вече е значително по-евтин, отколкото беше - помислете за нивата преди пандемията - като има огромни вариации между секторите: енергията и материалите все още са евтини, например.

Разгледайте всичко това и ще видите, че най-доброто нещо, което трябва да направите, е да не се втурвате към победителите от света преди ковид, а към тези от новия. В ход са огромни дългосрочни промени. Вярата, че нещата скоро ще се върнат към „нормалното“, няма да помогне.

Това означава нов фокус върху стойността, тъй като се оказва, че оценките имат значение. И може би нов поглед към мениджърите на фондове, които са насочени към това. Погледнете фондовете на стойността, които се предлагат от Oldfield Partners – техният глобален фонд в акции се е понижил само с 3,4% от началото на годината. Вижте Kennox Strategic Value (който държа). Той е пълен с инвестиции в петрол и злато - и е поскъпнал с 10 процента през последните три месеца. И погледнете фонда Argonaut Absolute Return на Бари Норис, който е нараснал със 17 процента тази година, отново благодарение на силната експозиция към енергия, материали и индустриални компании. И накрая, като се има предвид скоростта на промяната около нас, може да се насочите към компании, които се стремят да бъдат креативни - като доставчиците на луксозни стоки в Шанхай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още