Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Имот на морето - пазарите в Бургас, Сочи и Батуми са на различни скорости

Много руснаци се насочиха към пазара в Сочи, а в черноморските курорти в България и Грузия бяха изместени от местни жители

Имот на морето - пазарите в Бургас, Сочи и Батуми са на различни скорости

Сочи. Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg

Пазарите на недвижими имоти в най-популярните черноморски курорти в България, Русия и Грузия се движат на различни скорости, сочи проучване на аналитичния център Prian.ru.

Жителите на Руската федерация все още не могат да пътуват свободно в чужбина поради затворени граници, така че те потърсиха алтернатива. Това оказа толкова огромно въздействие върху пазара на недвижими имоти в бившата столица на Зимните олимпийски игри Сочи, че местните власти са забранили временно строителството на нови многофамилни сгради от средата на 2021 г.

Това решение оказва влияние върху динамиката на цените през последната година и предизвика рязко покачване на цените на недвижимите имоти в Сочи и неговата агломерация в сравнение с аналозите в България и Грузия, сочи проучването.

Цените - от 5% спад до 25% ръст

От април 2020 г. пандемията е довела до спад на цените с 5% в Батуми, най-популярния курортен град в Грузия. Цената на квадратен метър там към момента варира от 500 до 600 евро.

За същия период цените в България са нараснали с 5%. Квадратният метър в Слънчев бряг струва 500 евро, а в Бургас цената достига 800 евро.

Същевременно в Сочи цените са се повишили с 20-25% в рубли, или с 10% в евро. Към началото на юни 2021 г. средната цена на квадратен метър там е била около 2200 евро.

Още по темата

Студиата - най-търсените имоти

Анализът на Prian.ru сочи още, че апартаментите от типа студио са най-популярните оферти за покупка или наем на пазара на недвижими имоти в черноморските курорти.

Цените на студиата в Слънчев бряг започват от под 10 хил. евро, но тези обекти се нуждаят от ремонт или са на непривлекателни места. Средната оферта е на стойност около 12 хил. евро. Подобен апартамент в Бургас е значително по-скъп - началната цена там е над 20 хил. евро.

Цените на апартаментите в стари сгради в Батуми започват от 10 хил. евро. Същите са цените и за апартаменти в сгради, които предстои да бъдат построени през 2022 г. Началните цени за апартаменти в нови сгради са значително по-високи и започват от 18 хил. евро.

В същото време цената за студио в отдалечен от морето квартал в Сочи е приблизително 30 хил. евро.

Пазарът на имоти в Батуми е в разгара на строителен бум. Снимка: Ira_B from Pixabay

Важно е да се отбележи, че пазарите на недвижими имоти в тези градове се различават по структурата на офертата си. Българските апартаменти обикновено се намират в сгради, построени преди около 10 или 15 години.

Пазарът на Батуми пък е в разгара на строителен бум, така че много многостайни комплекси все още са в процес на изграждане. В същото време офертите за препродажба са непопулярни въпреки ниските цени.

Сочи е комбинация от двете - тук могат да се купят апартаменти и в стара съветска сграда, и в нов комплекс.

„Изглежда, че разликата в цените на черноморските курорти е някаква аномалия, но има обяснение. В Сочи има толкова силно търсене поради вътрешната ситуация. Много от хората, които могат да си позволят покупка на недвижим имот в чужбина, нямат алтернатива поради затворените граници и ограничения за определена група руски жители", коментира в прессъобщение Филип Березин, главен редактор на Prian.ru.

„Руснаците обичат черноморските курорти. Преди 10 години половината от всички покупки на недвижими имоти в региона бяха сключвани от граждани на Руската федерация. Те бяха най-активни сред купувачите. В днешно време руснаците са изместени от местни жители, българи и грузинци, но на тях им липсва покупателен капацитет", допълва Березин.

„Грузинските курорти привличат жители от бившия СССР и за последната година и половина само малко руснаци са успели да посетят съседите си. Това обяснява защо търсенето сега корелира с предлагането", посочва той.

„В същото време черноморските курорти имат силна конкуренция в Европа от други туристически региони като Гърция, Турция, Италия, Испания, Черна гора, Кипър и др. Цените там са по-високи, но топлият сезон е по-дълъг. Тези два фактора играят основна роля за повечето клиенти", казва още Березин.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
3
 
2
 
12
преди 2 месеца
Опорките за бедните Руснаци пак се пукат ....средна цена в Сочи 2200 евра в Слънчака 500 ......без коментар !
5
 
2
 
11
преди 2 месеца
Опорките за бедните Руснаци пак се пукат ....средна цена в Сочи 2200 евра в Слънчака 500 ......без коментар !
4
 
1
 
10
преди 2 месеца
Опорките за бедните Руснаци пак се пукат ....средна цена в Сочи 2200 евра в Слънчака 500 ......без коментар !
3
 
1
 
9
преди 2 месеца
Опорките за бедните Руснаци пак се пукат ....средна цена в Сочи 2200 евра в Слънчака 500 ......без коментар !
2
 
10
 
8
Стоян Петров до: KechManiq
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
В Сочи обаче няма плаж, само камънак. Морето е дълбоко и водата се загрява до по-ниски темпераури. А какво точно те топли пистата за формулата, не разбирам?

Още от Анализи
САЩ се нуждаят от по-достъпни физически и финансово домове