Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Милениалите ще оказват най-голямо влияние върху пазарите на имоти по света

Смяната на поколенията в работната сила води до значими трансформации в офисите и начина на работа, според консултантска компания

Милениалите ще оказват най-голямо влияние върху пазарите на имоти по света

Снимка: Pixabay

Милениалите – хората, родени в периода 1981-1996 г., ще имат най-голям дял в работната сила през новото десетилетие и ще оказват най-голямо влияние върху пазара на имоти по света. Това се посочва в нов доклад на консултантската компания Cushman&Wakefield.

Експертите очакват тази промяна на поколенията да доведе до значими трансформации, като навлизането на гъвкави решения за работа извън офиса, повече удобства и услуги в сградите, както и обособяването на нови жилищни зони в периферията на големите градове.

Фокусът в проучването на компанията е върху две съществени трансформации през периода 2020-2030 г. Първата е излизането от пазара на труда на 693 млн. бейби-бумъри, т.е. родените между 1946 и 1964 г. Втората е навлизането на 1,3 млрд. души от т. нар. поколение Z (родените след 1996 г.) в редиците на работната сила.

Тези трансформации, заедно с нарастващата значимост на милениал поколението, ще трансформират начина, по който хората живеят, работят, пазаруват и се забавляват и това трябва да се има предвид от инвеститорите на имотните пазари, смятат консултантите.

Проучването обхваща 137 града по света, като ги разделя в няколко категории в зависимост от ръста на брутния вътрешен продукт и демографските тенденции. Градовете с ръст на населението и на икономиката имат най-добри перспективи за силно търсене на имоти, докато забавянето при двата показателя води до изоставане на имотните пазари.

Съответно в първата категория попадат пазарите от Югоизточна Азия и Индия, докато по-зрелите имотни пазари в Европа и Северна Америка са сред тези, които в близките десетилетия ще претърпят забавяне.

Градовете с висок ръст на икономиките, но по-бавен ръст на населението, са категоризирани като „високо продуктивни“ и могат да предложат по-качествени активи на инвеститорите. В тази категория влизат повечето големи градове в Китай. В последната категория – на ниско продуктивните пазари, попадат градове, където ръстът на икономиката изостава от тази на населението. Посоката за развитие там е в привличането на високо-квалифицирана работна ръка, препоръчват авторите на доклада.

„Тези трендове на трудовия пазар ще са двигател на растежа в глобален план през следващите години. За да запазят темповете си на развитие, големите градове ще трябва да се утвърдят като места, които привличат висококвалифицирана работна ръка и едновременно с това предлагат най-добрите възможности за ползвателите и инвеститорите на имотните пазари“, коментира авторът на изследването Доминик Браун, който отговаря за проучванията и анализите в Азия и Тихоокеанския регион в Cushman & Wakefield.

„Много от очертаните в световен план тенденции са видими и на българския пазар. Визирам бързото развитие на гъвкавите офис площи, акцентът върху удобствата и услугите при новите офис проекти, както и влиянието на онлайн пазаруването върху пазарите на търговски и индустриални площи“, обобщи Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton.

„С нарастващото влияние на родените през 80-те и 90-те години на XX век на пазара на труда все по-значими ще стават теми като балансът между работа и личен живот, технологиите и нашият отпечатък върху околната среда. Недвижимите имоти са дългосрочен бизнес и днешните трендове ще влияят върху живота на сградите за години напред. Това трябва да бъде съобразено от всички, които разработват имотни проекти или инвестират в такива“, допълва Лашова.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Почти 170% ръст на сделките за покупки на къщи във Варна и региона