Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пет неща за технологичните отношения между ЕС и САЩ след посещението на Байдън

Вашингтон и Брюксел искат да покажат единен фронт след бурното управление на Тръмп, но това какво може да се подобри в партньорството им поражда безпокойство

Пет неща за технологичните отношения между ЕС и САЩ след посещението на Байдън

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел по време на срещата им в Брюксел. Снимка: Thierry Monasse/Boomberg

Европейският съюз и САЩ искат да го играят добри в сферата на технологиите. Двете страни се споразумяха във вторник за редица нови предложения, насочени към отблъскване на възхода на Китай като цифрова сила и насърчаване на демократичните ценности по-близо до дома.

Вашингтон и Брюксел обещаха да си сътрудничат по цифровите стандарти в Световната търговска организация и да координират производството на полупроводници, пише онлайн изданието Politico.eu.

Съобщенията имат за цел да изобразят единен фронт след години на неприязън по време на управлението на Доналд Тръмп заради твърденията, че ЕС несправедливо се е насочил към американските технологични фирми и че САЩ дава свобода на своите технологични гиганти.

"Решихме да стимулираме дигиталната трансформация, която стимулира търговията и инвестициите, засилва нашето технологично и индустриално лидерство, насърчава иновациите и защитава и насърчава критични и нововъзникващи технологии и инфраструктура", заявиха двете страни в съвместно изявление в края на срещата на върха между ЕС и САЩ във вторник.

И от двете страни има предпазлив оптимизъм относно това, какво може да постигне подобрено трансатлантическо партньорство в областта на технологиите. Дългогодишните различия обаче - особено безпокойството относно начина, по който всяка страна подхожда към разработването на цифрови политики, остават.

Медията обобщава всичко, което трябва да се знае за това как Вашингтон и Брюксел планират да работят помежду си по технически и цифрови въпроси.

Още по темата

Съвет по търговия и технологии

По-голямата част от координацията ще се осъществи в рамките на така наречения Съвет за търговия и технологии - група, която ще се съсредоточи върху утвърждаването на съвместни позиции по редица въпроси, които са станали централни за икономиката на 21-ви век.

Съобщението от вторник бележи началото на този съвет. През следващите месеци се очаква служители на ЕС и САЩ да създадат 10 работни групи, които да разгледат редица въпроси, включително как правилата за изкуствен интелект трябва да се създават в световен мащаб, както и съвместни позиции за защита на нововъзникващите технологии от авторитарните правителства.

Целта е да се осигури единен фронт срещу Китай, който настоява агресивно да бъде в основата на многобройни световни органи по стандартизация, изграждащи основите на следващите етапи на цифровата икономика.

Потоци от данни

ЕС и САЩ отново се ангажираха да работят за разрешаване на проблемите с движението на дигиталната информация между двете страни, като същевременно запази правото на личен живот на хората. Не е постигнато обаче споразумение как това трябва да се случи.

Трансатлантическите потоци от данни са в застой почти година, след като най-високият европейски съд обезсили предишния пакт заради опасения, че Вашингтон не е защитил напълно правата на гражданите на ЕС, когато данните им са трансферирани в САЩ. Сделка е малко вероятно да бъде сключена тази година.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Nokia се завръща в 5G битката