Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Продажбите на чипове ще нараснат с близо 10% през 2022 г.

За първи път те могат да преминат границата от 600 млрд. долара, сочи нов доклад

Продажбите на чипове ще нараснат с близо 10% през 2022 г.

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Производителите на чипове бяха очевидните победители от пандемичната ера, а набраната инерция в сферата на полупроводниците ще се запази и през 2022 г., сочи доклад, публикуван днес от Euler Hermes, пише CNBC.

“Сегашният полупроводников цикъл работи на пълни обороти, откакто индустрията излезе от най-лошата си рецесия през 2019 г.“, посочват анализаторите от Euler Hermes.

Очаква се продажбите на чипове да нараснат с още 9% през 2022 г. и да преминат границата от 600 млрд. долара за първи път, прогнозират анализаторите. Миналата година индустрията записа 26% растеж до 553 млрд. долара.

Още по темата

Продължаващият с месеци недостиг на полупроводници по време на пандемията засегна широк спектър от индустрии – от автомобилната до тази за гейминг конзоли – след като производителите на чипове се бориха да отговорят на безпрецедентното търсене, докато световната икономическа активност се възстановяваше от кризата с Covid-19.

Въпреки че големите производители на чипове като TSMC вече обявиха, че планират да увеличат капацитета си, обичайно са нужни години преди това да стане факт. Листнатите в Тайван акции на TSMC вече повишиха стойността си с повече от 80% за близо две години.

Три фактора тласнаха нагоре продажбите до този момент според анализаторите от Euler Hermes:

  1. Търсенето: „Необичайно силното търсене“ на потребителска електроника, като персонални компютри и смартфони;
  2. Цените: Увеличението на цените заради недостатъчните доставки и динамиката на търсенето'
  3. Подобрен продуктов микс: Допълнителното подобрение на продуктовия микс при полупроводниците в резултат на появата на по-скъпи и по-нови поколения чипове.

Рискове пред сектора за чипове

Поглеждайки към новата година, анализаторите твърдят, че същите тези пазарни двигатели се очаква да отслабват, докато растежът на търсенето се нормализира, а новият производствен капацитет заработи по-ускорено.

В допълнение анализаторите идентифицират четири риска пред сектора за полупроводници:

  1. Хардуерните продажби (на продукти като компютри и телевизори) да поемат по-голям от очакваното удар от нормализирането на търсенето след силния растеж през 2020 и 2021 г.;
  2. Търсенето на чипове да бъде засегнато от продължителен период на замразяване на производствената активност, докато продължават проблемите с доставките заради пандемията;
  3. „Застой“ между Китай и САЩ в тяхната битка за технологично надмощие, като все още са в сила рестрикциите за китайски компании да купуват ключови американски технологии и оборудване за производство на чипове;
  4. „Зачестяване на необичайно неблагоприятни климатични събития“, което се оказва основно предизвикателство пред сектора за чипове, разчитащ на оптималното използване на капацитета за своята рентабилност.

Очаква се няколко фактора да „зададат тона за 2022 г.“ в сектора за полупроводници според Аурeлиен Дютоа, секторен съветник за технологии и търговия на дребно в Euler Hermes.

Отвъд нормализирането на търсенето в области като компютрите и сървърите, Дютоа идентифицира фактори като „непредвидими и случайни събития“, които могат да навредят на големите производства на полупроводници в Тайван и Южна Корея.

Новото развитие в технологичната „Студена война“ между САЩ и Китай също може да попречи на специалистите в технологиите за чипове да продават на китайски компании, допълва той.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Задава се софтуерна криза за руската индустрия