IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват изпълнителния директор на JD.com за изнасилване

Обвинението идва от 21-годишна жена

14:46 | 22.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В нощта на 30 август 21-годишна студентска от Университета в Минесота съобщава, че е била в управлявана от шофьор черна кола, в която се е опитвала да накара милиардера и главен изпълнителен директор на JD.com Ричард Лиу да не сваля дрехите ѝ.

„Умолявах го: не го прави. Имаш жена и деца“, е заявила китайката пред полицията в интервю, чуто от Ройтерс. „Той не ме послуша“.

Около 3 ч. през нощта полицията в Минеаполис е отворила на сигнал за „случващо се нападение“, включващо Лиу в луксозния апартамент на жената, сочат данни на властите. Сигналът е подаден от приятел на студентката. От полицията са разследвали случая и не са открили доказателства за извършено престъпление. Това, което момичето и Лиу са казали пред полицията, не е обявено публично, но Ройтерс по-рано писа, че тя се страхува, че Лиу ще реагира срещу нея, ако тя отправи някакви обвинения.

Под 24 часа по-късно, когато полицията е повикана отново, с помощта на администратор от университета жената е заявила ясно, че е била изнасилена от Лиу. Изпълнителният директор е арестуван същата нощ.

Лиу, чиито представители твърдят, че е невинен, остава в ареста около 17 часа, преди да бъде освободен. Часове по-късно той отлита за Китай, която няма политика за екстрадация в САЩ.

Местните прокурори претеглят доказателствата, които ще насочат случая отвъд „тя каза – той каза“ изявленията. Сред въпросите, които се разглеждат от прокурорите, са различаващите се разкази за случилото се през въпросната нощ, първоначалното решение на полицията, че не е извършено престъпление, както и първоначалното колебание на жената да повдигне обвинения срещу Лиу.

Адвокатът на Лиу Джил Брисбоа заяви по имейл, че невинността на Лиу ще бъде потвърдена, след като бъдат разкрити повече доказателства.

Уил Флорин, защитник на 21-годишната жена, който е нает четири дни след предполагаемото изнасилване, не е давал коментар от нейно име.

В отговор на въпросите на Ройтерс Флорин коментира, че случаят е „прост“ - Лиу е използвал сила, за да получи сексуален контакт с жената, а първоначалното колебание за отправяне на обвиненията е разбираемо. „Никой не може да оцени напълно урагана от първоначални емоции, които жертва на изнасилване преживява“, коментира Флорин. „Нежеланието, страхът и объркването са нещо обичайно“.

На въпрос дали клиентът му е планирал някакви граждански дела, Флорин заяви: „Нашите правни намерения по отношение на г-н Лиу ще бъдат разкрити в подходящия момент“.

Някои експерти по право твърдят, че първоначалното нежелание на жертвите да говорят ясно по въпроса може да възпре прокурорите от обвинение поради притеснение от това как ще бъде видян този ход от съдебните заседатели.

Решението вероятно ще засегне JD.com, чиито акции вече потънаха с повече от една трета от стойността си след ареста на Лиу. Той продължава да има силен контрол над компанията, която се разрасна до гигант в електронната търговия с нетни приходи от 55,7 млрд. долара за 2017 г. Компанията е партньор на големи играчи от технологичната индустрия като Google, Walmart и Tencent Holdings. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още